Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume

RUMA – Prvi od dva redovita godišnja koncerta Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume, održan je 15. lipnja u ljetnjoj bašti Društva. Brojni gledatelji, ljubitelji tamburaške skladbe, imali su priliku te večeri da uživaju u kompozicijama i pjesmama vokalnih solista članova ove udruge, koja ove godine proslavlja 116. obljetnicu kontinuiranog rada. Koncert je počeo pjesmom Rumo lepotice, koju je skladao dirigent Velikog tamburaškog orkestra iz Rume Josip Jurca, a zatim je nastavljen izvedbom i drugih kompozicija, starih ali i novijih, koje su nastale u ovoj godini.
Na koncertu su prisustvovali i predstavnici Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, udruge čiji je cilj očuvanje i unaprjeđenje tradicijske kulture Slavonije i Srijema. Djeluju okupljajući mnoga Društva i udruge iz područja kulturno-umjetničkog amaterizma Vukovarsko-srijemske županije. Predsjednik ZAKUD-a Andrija Matić, inicirao je suradnju između Društava dijela Srijema u Srbiji i hrvatskog dijela Srijema.
A Rumljani su te večeri još jednom posvjedočili pred svima koliko vole svoju udrugu i tamburašku skladbu. Pored kompozicija skladatelja Žaka Ofembaha, Franca Šuberta, Josipa Andrića, gledatelji su imali priliku uživati i u izvjedbi pjesama sjajnih vokalnih solista: Marije Ratančić, Katarine Atanacković, Dragutina Škrobota, Darka Matešića i Dušana Stupara, koji je na kraju koncerta otpjevao kompoziciju sada već svima znanu, Moj kićeni Srijem.
Koncertu su pored brojnih gledatelja, prisustvovali i opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas i član IO HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić i predsjednik Odbora za službenu uporabu jezika i pisma HNV-a Zlatko Načev. Generalni pokrovitelj koncerta je Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općina Ruma.