Međunarodna biskupska konferencija zasjedala u Novom Sadu

NOVI SAD – Devetorica biskupa Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK), pod predsjedanjem biskupa zrenjaninskog i predsjednika MBK Ladislava Németa, održali su svoje 36. redovito plenarno zasjedanje 5. i 6. lipnja u Novom Sadu, u sjedištu Biskupske konferencije. Skupa s biskupima, na zasjedanju je sudjelovao apostolski nuncij u Srbiji Luciano Suriani, te prvi savjetnik nuncijature Filippo Colnago, kao i generalni tajnik MBK Mirko Štefković.
Tijekom zasjedanja biskupi su se osvrnuli na nedavni posjet pape Franje Sjevernoj Makedoniji, što je prvi posjet pape jednoj od država koje su u sastavu MBK. Posebnu pozornost biskupi su posvetili izvješću s globalnoga susreta predsjednika biskupskih konferencija s papom Franjom o zaštiti maloljetnika održanog u Rimu u veljači. S tim u vezi, zaključeno je da se važeći pravilnici moraju prilagoditi novim odredbama apostolskoga pisma pape Franje Vi ste svjetlost svijeta.
Biskupi Srbije su razmijenili mišljenja u svezi pojedinih spornih odredbi nacrta novog Građanskog zakonika, te su odlučili da će u cilju zauzimanja stava o bioetičkim i drugim problematičnim temama iz Zakonika angažirati stručnjake i potom izići u javnost. Biskupi su razmotrili polugodišnje izvješće sudskog vikara Ivice Ivankovića Radaka o djelovanju novouspostavljenog Međubiskupijskog suda u Novom Sadu, kao i Caritasa. Tijekom zasjedanja József Szakály upoznao je biskupe s pripremama za Međunarodni euharistijski kongres koji će biti održan u Budimpešti u rujnu iduće godine. Na zasjedanju je određeno da sljedeći susret mladih na razini Srbije bude 28. rujna u Srijemskoj Mitrovici. U župnoj crkvi Imena Marijina u Novom Sadu biskupi su skupa s apostolskim nuncijem, svećenicima i narodom Božjim 5. lipnja slavili svetu misu koju je predvodio predsjednik MBK.