Igor Toholj: Trudimo se da imamo dokumentarce velikih imena evropske kinematografije

Trećeg dana Festivala europskog filma na Paliću, u ponedjeljak, 14. rujna, u glavnom natjecateljskom programu prikazani su filmovi poljske redateljice Agnieszke Holland i “Krv i meso” danske redateljice Jeanette Nordahl “Šarlatan”. U izboru Paralela i sudara na repertoaru su bili filmovi “Ja sam Frenk” slovenskog redatelja Metoda Peveca, “Nerazdvojni” redatelja Marka Nabersnika, također iz Slovenije, kao i “FOMO – Strah od propuštanja” mađarskog redatelja Atile Hartunga.
Igor Toholj, selektor programa Novi europski dokumentarac i Eco Dox, na konferenciji za novinare govorio je o svom izboru filmova za ovogodišnje izdanje festivala. Toholj je posebno istaknuo poetski karakter dvaju domaćih filmova u izboru Eco Dox: Film “A sad se spušta veče” Maje Novaković već bi se mogao svrstati među najbolje u tradiciji jugoslavenskog kratkog dokumentarnog filma. Kao povjesničarku umjetnosti, Maja je nadahnuta umjetnošću, ali i grandioznim utjecajima iz povijesti svjetskog filma, poput Sergeja Paradzhanova. Kratki film Dragana Stojmenovića “Tritonov vrt” stiliziran je, duhovit i na taj nas način pokušava malo razdvojiti i nepoznati podvodni svijet. ”
O odabiru novih europskih dokumentarnih filmova Toholj je rekao: “Produkcija dokumentarnog filma sada prerasta u hiperprodukciju, a posebno velikog broja debitanta koji se pojavljuju svake godine. U ovom programu nastojimo uvijek imati barem jedan film iza velikog europskog kinematografa. Ovoga puta tu su “Pariški kaligrami” veteranke Urlike Oettinger, koja je ove godine za svoj rad dobila nagradu Berlinale. To je prekrasan dokumentarni esej o vremenu tijekom šezdesetih, koje je provela kao umjetnica u Parizu i bila svjedokom mnogih političkih previranja i događaja. ”
Saša Petrović, redatelj filma “Raj, čistilište, pakao…2020”, rekao je o naslovu filma: “To su pojmovi koje sam pokušao smjestiti u jedan vremenski okvir i jednu prostornu točku. Bila je to tržnica u mom gradu Lazarevcu kroz koju svakodnevno prolazim. Ovo je djelo angažirano na neki način – ne politički, već egzistencijalno. ”
Petog festivalskog dana, u srijedu, 16. rujna, u kinu EuroCinem u glavnom natjecateljskom programu u 20 sati prikazuje se film “Undine” njemačkog redatelja Christiana Pecolda, dok će u 22 sata biti prikazan film “Dau.Nataša” ruske redateljice Ilje Hržanovski. U izboru Paralele i sudari, u 19:30 u kinu Abazi, na repertoaru će biti film “Ubij, pa napusti grad” (Mariusz Wilczyński, Poljska). Na istom mjestu u 21:30 na programu je program “Mater” hrvatskog redatelja Jure Pavlovića.

Foto: Igor Irge