III. Festival amaterskog folklora i stvaralaštva u Somboru

HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizirao je III. Festival amaterskog folklora i stvaralaštva. Kada je prije tri godine osmišljen ovaj festival želja ogranizatora bila je da u Hrvatskom domu pokažu bogatstvo različitih nacionalnih zajednica koje žive u Somboru i okolici. Tako je bilo i ove godine. Osim pjevačke skupine Nazora sudjelovala je Muška pjevačka skupina iz Svilojeva, kao predstavnik mađarske nacionalne zajednice, SKUD Đurđevak iz Kljajićeva kao predstavnik srpske zajednice, te gosti iz Subotice i Gare (Mađarska) – HKUD Kolo i OKUD Gara.
»Smisao ovih naših susreta najbolje oslikava rečenica – poštuj tuđe, a svojim se diči«, kazao je na otvorenju manifetsacije predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić. Od juga Mađarske, do doline Ibra proveli su sudionici festivala gledatelje tijekom jedno i pol satnog, kvalitetnog, koncerta.
»Prvi puta smo nastupili u Somboru«, kaže Martin Kubatov, predsjednik Hrvatske manjninske samouprave iz Gare. »Gostovali smo ranije u Tavankutu i Subotici. Predstavili smo se spletom bunjevačkih igara. Večeras su nastupili naši mladi, ali u OKUD-u imamo više naraštaja, od predškolske i školske djece, omladine do odraslih. Osim bunjevačkih, plešemo i mađarske i njemačke plesove. Hrvatska samouprava Gara osigurava uvjete za njihove probe, osiguravamo i nošnju, financijsku potporu i koreografe«.
Festival u Somboru organiziran je uz potporu Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne zajednice i Grada Sombora.