Preprekova jesen 2019. u Novom Sadu

»Stanislava Prepreka smatraju važnim markerom kulture Novoga Sada, Vojvodine i ovdašnje hrvatske zajednice. Mi njegovo ime s ponosom nosimo, a na čiteteljma naših izdanja je prosude kako to činimo«, kazao je, uime organizatora, predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac pozdravljajući sudionike manifestacije Preprekova jesen 2019. u Kulturnom centru Novog Sada.
Središnji dio večeri bio je posvećen predstavljanju zbornika Preprekova jesen 2019. u kojem su tiskane kratke priče pristigle na natječaj ove manifestacije i udruge. Povjerenstvo koje je izabralo priče za ovogodišnji zbornik činili su vlč. Marko Kljajić, voditeljica Književnog kluba udruge Preprek Ana Marija Kaluđerović i književna kritičarka dr. Dragana Todoreskov. Ove se godine na natječaj javilo šesnaest autora, i to s po nekoliko priča.

Ivan Gaćina iz Zadra pobjednik je ovogodišnjega natječaja s pričom Breme svijeta. Drugo je mjesto zauzeo Ivo Mijatović iz Gradišta kod Županje s pričom Skloni se tata, nije to više za tebe, a treće Stjepan Crnić iz Zagreba, autor priče Smreka.
»Svake se godine izdvaja kvaliteta i polako počinjemo formirati jezgro pisaca iz Hrvatske i Srbije koji se javljaju iz godine u godinu. Oni skupa čine ‘tvrdu artiljeriju’ zbornika ‘Preprekova jesen’«, kazala je Dragana Todoreskov.
»Čovjek uvijek misli da je pročitao sve što se moglo dogoditi. Priče koje iz godne u godinu dobivamo na naš natječaj uvjeravaju nas u suprotno. Nije sve ispričano i nije sve pročitano. Nije sve ispripovijedano na isti način i svaki autorski glas zvuči novije, svježije od onoga kojeg smo pročitali«, dodala je ona.
Tijekom večeri čuli smo i prozu Grigora Viteza koju su interpretirale mlade Preprekove članice Teodora Simandić i Ina Maleš. Program su oplemenile i članice ženskog pjevačkog zbora ove udruge, a manifestacija je završena nastupom operne pjevačice, sopranistice Radoslave Vorgić Žuržovan uz klavirsku pratnju Strahinje Đokića.
Ovogodišnjoj su Preprekovoj jeseni, među ostalima, nazočili i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Grada Novog Sada. Njezino su održavanje poduprli Grad Novi Sad, Hrvatsko nacionalno vijeće i Kulturni centar Novog Sada.