Izložba »S Božjom pomoći« u Subotici

Zbog svoje obimne ostavštine u različitim područjima, biskup, svećenik i pisac Lajčo Budanović (1873. – 1958.) smatra se velikanom mjesne Crkve ali i bačkih Hrvata, budući da radio na očuvanju njihovog vjerskog, kulturnog i narodnog identiteta. Ove se godine obilježava 150 godina od njegova rođenja, a tim je povodom i ovogodišnja izložba S Božjom pomoći bila posvećena temi »Stvarateljski opus biskupa Lajče Budanovića«.

Izložba je priređena u Pastoralnom centru Augustinianum a sadrži plakate s fotografijama koje govore o Budanovićevom djelovanju na crkveno-vjerskom ali i društveno-kulturnom planu. Fotografije su najvećim dijelom iz Arhiva Subotičke biskupije (većinom ih je skenirao vlč. Luka Poljak), kao i od privatnih lica. O izloženim fotografijama govorio je vlč. Dražen Skenderović, arhivar i bilježnik biskupskog ordinarijata Subotičke biskupije.

»Osim što je bio graditelj za mjesnu crkvu, Budanović je bio graditelj kulturnog i socijalnog života ovdašnjih Hrvata«, naveo je vlč. Skenderović.

Na izložbi se mogla vidjeti i fotografija njegove rodne kuće u Bajmaku (za koju još nije utvrđeno gdje se nalazi).

Izložbu je otvorio predsjednik KD-a Ivan Antunović vlč. Josip Štefković istaknuvši kako je ona priređena kao doprinos kulturi sjećanja na veličanstven opus biskupa Budanovića čiji smo baštinici.

Izložbu su zajednički pripremili KD Ivan Antunović i UBH Dužijanca iz Subotice, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Inače, izložba S Božjom pomoći organizira se od 1993. godine, i nastoji prikazati umjetničku, vjersku i kulturnu baštinu bunjevačkih Hrvata. Pokrovitelj ovogodišnje izložbe bio je Grad Subotica.

.

.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice