Koncerti zborskog prijateljstva u Rumi

RUMA – Prošloga tjedna (20. i 21. rujna) u Rumi su održani Koncerti zborskog prijateljstva. Tijekom dvije večeri Rumljanima su se predstavili zborovi iz Hrvatske i Srbije: Srpsko pevačko društvo u Rumi i riječki komorni zbor Val. Prvoga dana u župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa na programu je bio koncert duhovne glazbe, a u subotu, 22. rujna, u atriju Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi zborovi su se predstavili bogatim repertoarom popularne klasične i tradicionalne muzike. Susreti zborova iz Hrvatske i Srbije nastavak su suradnje započete prije dvije godine u Tuzli, a najavljeno je i proširivanje suradnje u drugim sferama kulturnog života.
Riječki komorni zbor Val je osnovan 2012. godine. Svake godine organizira nekoliko samostalnih i prijateljskih koncerata, a ove godine su odlučili posjetiti Rumu. Rado se odazivaju sudjelovati u humanitarnim akcijama i koncertima, te na festivalima i zborskim natjecanjima. Tijekom dosadašnjeg djelovanja zbor je osvojio više nagrada. Njihov repertoar čine domaće i strane umjetničke kompozicije svih stilskih razdoblja, obrade popularne i narodne muzike, te gospele. Njeguju kulturnu baštinu svoga kraja.
Srpsko pevačko društvo u Rumi osnovano je 1862. godine kao četvrto društvo takve orijentacije u srpskom narodu. Tijekom svih proteklih godina zbor je sudjelovao na mnogim manifestacijama, koncertima, festivalima, natjecanjima i osvojio brojne nagrade.
»Zaista smo uživali u izvedbi kompozicija naših prijatelja iz Rijeke, te u izvedbi našeg zbora iz Rume. Sveukupne emocije su jake i prelijepe. Poruka koju zajedno s našim prijateljema iz Rijeke šaljemo iz Rume jest da umjetnost prelazi sve granice. U muzici nije važno koje smo nacionalnosti, bitno je da svi razumijemo muziku i note, da uživamo u tome i da to publika prepozna«, navodi dirigentica pjevačkog društva iz Rume Zorka Uhrik.