Prva nagrada Ivanu Gaćini iz Zadra na natječaj za kratku priču Preprekova jesen

NOVI SAD – Ove se godine, na četvrti po redu natječaj za kratku priču na hrvatskom jeziku kojega raspisuje HKUPD Stanislav Preprek prijavilo sedamnaest autorica i autora. Neki od njih poslali su po dvije ili tri pripovijetke, tako da je posao Žirija – koji je radio u sastavu vlč. Marko Kljajić, književnik, Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek i dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka i urednica zbornika Preprekova jesen 2019. – bio zahtjevan i složen. Na posljednjoj sjednici žirija, 18. rujna, odlučeno je da prva nagrada bude dodijeljena Ivanu Gaćini, književniku iz Zadra, za pripovijetku Breme svijeta, druga nagrada Ivu Mijatoviću, književniku iz Gradišta kod Županje, za priču Skloni se, tata, nije to više za tebe, a treća Stjepanu Crniću, autoru iz Zagreba, za priču Smreka. Nagrade će biti uručene na manifestaciji Preprekova jesen, koja se već četiri godine zaredom održava u Novom Sadu, u listopadu ove godine.
Ivan Gaćina piše fantazmagiričnu pripovijetku u prvom licu u kojoj se odvija susret između glavnog junaka i njegovog čukundjeda. Oni obavljaju simboličnu razmjenu »bremena svijeta«, koje mlađi protagonist preuzima na sebe. Tražeći odgovore na složena pitanja o smislu i podrijetlu života, junak se, za razliku od površne zajednice čiji je dio, odlučuje za teži put, za »breme« spoznaje. Pripovijedajući jednostavno, no sugestivno i ubjedljivo, Gaćina oko središnjeg motiva gradi toplu atmosferu čime zavrijeđuje čitalačku naklonost.
U širi izbor ušle su još i pripovijetke Zelji, kako dragi Bog dâ Vesne Andrejić Mišković, Zarobljenici modernog vremena Aranke Kiš i Lica u tami Mirjane Kiževski.