Međunarodni Festival tradicijskog pjevanja u Subotici

HKC Bunjevačko kolo iz Subotice organizirao je 5. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja koji je održan 15. listopada u svečanoj dvorani Centra. Ova mlada manifestacija je za pet godina svoga postojanja i održavanja ugostila 50 pjevačkih skupina iz Hrvatske i Srbije, ukupno više od 600 izvođača.

Na ovogodišenjem Festivalu prvo mjesto osvojila je muška pjevačka skupina KUD-a Šokadija iz Starih Mikanovaca (Hrvatska), drugo mjesto pripalo je muškoj pjevačkoj skupini KUD-a Batajnica (Srbija), a treće je osvojila ženska pjevačka skupina Prelje iz HKC-a Bunjevačko kolo.

Stručni žiri koji su sačinjavale Kristina Planjanin-Simić, profesorica strukovnih studija na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje odgojitelja u Kikindi, Mirjana Raić-Tepić, nastavnica u baletskoj školi u Novom Sadu i Tamara Štricki-Seg, nastavnica u Glazbenoj školi u Subotici, ocjenjivao je stil pjevanja, intonaciju, scenski nastup, način izvođenja, dinamiku i izvornost.

Publika je na Festivalu čula devet pjevačkih skupina koje su izvele po dvije pjesme. Osim nagrađenih za najbolje izvođače tradicijske pjesme, nastupili su i ženska pjevačka skupina Ivanovke ( Hrvatska), Zavičajno udruženje građana Ćiro – Lička Kaldrma – Drvar (Hrvatska), ženska pjevačka skupina Banija (Hrvatska ), Ženska pjevačka skupina KUD-a Batajnica (Srbija), muška pjevačka skupina Ornice (Hrvatska) i ženska pjevačka skupina KUD-a Šokadija (Hrvatska).

Specijalna prizanja uručena su: za najbolji muški vokal Anđelku Rukavini iz KUD-a Šokadija, za najperspektivniju pjevačku skupinu, skupini Prelje, za najmuzikalnije izvođenje ženskoj pjevačkoj skupini KUD-a Batajnica, za najperspektivniji ženski vokal Ines Vojnić iz skupine Prelje, dok je po izboru publike nagradu osvojila ženska pjevačka skupina Prelje.

Festivalu su prisustvovali i uzvanici, u ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, savjetnik konzula Zdravko Vincelj, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković, članica subotičkog Gradskog vijeća zadužena za obrazovanje i kulturu Milanka Kostić, a publiku i sudionike pozdravio je predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.