Ministar Tomislav Žigmanov u posjeti RTV-u

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je u 10. kolovoza  s dužnosnicima Radio-televizije Vojvodine (RTV Vojvodine) o informiranju na jezicima nacionalnih manjina i izazovima koji se tiču prije svega financiranja.

Ministar Žigmanov je istaknuo kako je RTV Vojvodine primjer kako bi trebalo izgledati informiranje na jezicima nacionalnih manjina.

»Informiranje na jezicima nacionalnih manjina na pokrajinskom javnom servisu toliko je razvijeno i kvalitetno da se često pominje kao uzor ne samo u praksi u Republici Srbiji i zemljama u regionu nego i u širim europskim razmjerama«, kazao je Žigmanov.

»Problem je zapošljavanja mladih kadrova, nema novca za kvalitetan program, plaće naših uposlenih niže su od republičkog prosjeka”, rekao je v.d. ravnatelja RTV-a, Jožef Klem.

Žigmanov je RTV Vojvodine posjetio radi dogovora oko zajedničke planske suradnje naročito u dijelu koji se tiče informiranja na jezicima nacionalnih manjina.

Na Drugom programu RTV Vojvodine emitira program na 15 jezika nacionalnih manjina. Prema dostupnim podacima iz 2021. godine, RTV 2 je emitirao skoro 350.000 minuta televizijskog programa na mađarskom, makedonskom, romskom, rumunjskom, rusinskom, bunjevačkom, slovačkom, ukrajinskom i hrvatskom jeziku.

Radio Novi Sad 2 emitira cjelodnevni program na mađarskom jeziku, dok Radio Novi Sad 3 emitira program na 14 jezika nacionalnih manjina – na albanskom, bugarskom, bunjevačkom, mađarskom, makedonskom, njemačkom, romskom, rumunjskom, ruskom, rusinskom, slovačkom, ukrajinskom, hrvatskom, crnogorskom i češkom jeziku.

 

Foto: Ministarstvo za ljudskai manjinska prava