Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije – Jačanje turističkih kapaciteta u Tavankutu

Među 25 projekata koji su financiraju iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija je i projekt koje će realizirati HKPD Matija Gubec iz Tavankuta.

Partner HKPD-u Matija Gubec u projektu prekogranične suradnje je Općina Draž, a cilj je podizanje turističkih kapaciteta u Općini Draž i Gubeca. U Dražu je u projekt uključena i Turistička zajednica Općine Draž, a partneri iz Hrvatske radit će na obnovi šokačke kuće, a bit će obnovljeno krovište od trske. »Gubec će kroz  ovaj projekt adaptirati i jednim dijelom proširiti  turističke kapacitete. Fokus je na restoranskom dijelu. Želimo dobiti jedan kvalitetniji prostor za turiste, ali i za naše radionice,  slamarsku sekciju. Najveći problem nam je grijanje tog prostora tijekom zime«, kaže predsjednik Gubeca Ladislav Suknović. On pojašnjava da će kroz ovaj projekt postojeći prostor biti obnovljen, što podrazumjeva kompletnu zamjenu krovne konstrukcije, podizanje stropa, i ukoliko bude dovoljno sredstava plan je pomjeranje jednog zida kako bi se  dobilo još 15 do 20 četvornih metara  dodatnog prostora. »Do sada nismo imali izlolaciju, što je i tijekom ljeta i tijekom zime bio problem. Sada i to rješavamo. Plan je za neko buduće razdoblje, kroz neke druge projekte,  postaviti i solarne panele. Pokazalo se to kao dobar način uštede energije, a svakako bi na taj način dali i svoj doprinos zaštiti okoliša«, kaže Suknović. Radovi će početi 1. rujna.

Tavankutska udruga godinama uspješno razvija svoju turističku ponudu, a prije pandemije covida-19  godišnje je bilo oko 4.500 turističkih posjeta. »Naravno pandemija je učinila svoje i opao je broj turističkih posjeta, ali se sada može vidjeti uzlazni trend. Zato nam je važno imati kvalitetan prostor za smještaj turista. U onom gastronomskom dijelu podigli smo razinu kvalitete naše ponude, ali sam ambijent to ne prati. Zato ne samo kroz ovaj projekt već i druge naše projekte pokušavamo osigurati sredstva za infrastruktirna ulaganja kako bi turistima osigirali što kvalitetniju uslugu«, kaže Suknović.