Mons. Gangemi predao palij nadbiskupu Németu

U marijanskom svetištu Doroslovo, kako prenosi Beogradska nadbiskupija, proslavljen je blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe (8. rujna). Euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Német, a koncelebrirali su apostolski nuncij u Srbiji mons. Santo Gangemi, grkokatolički biskup mons. Đuro Džudžar, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas, savjetnik Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Róbert Pastyik te mnogobrojni svećenici iz Beogradske nadbiskupije i Srbije. Uz mnoštvo okupljenih vjernika hodočasnika iz cijele zemlje, euharistijskom slavlju je nazočio i episkop bački Irinej s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, biskup Slovačke evangeličke crkve Jaroslav Javornik te predstavnici državnih i lokalnih vlasti.

Na početku misnog slavlja nuncij mons. Gangemi stavio je palij na ramena nadbiskupu Németu i rekao da je on simbol posebne povezanosti između nadbiskupa metropolite i Petrova nasljednika i izražava snagu zajedništva s Rimskom crkvom koju nadbiskup stječe po pravu u svojoj pokrajini.

Palij je liturgijski znak koji nose katolički nadbiskupi metropoliti, a označava poseban vid zajedništva metropolita i pape. Simbolika palija iznimno je bogata i biblijski utemeljena.

U katoličkom bogoslužju to je uska bijela vrpca ukrašena crnim križevima, koju nosi papa i nadbiskupi oko vrata. Jedan krak joj visi na prsima, a drugi na leđima. Papa dijeli palij nadbiskupima kao znak vlasti koju u zajedništvu s Rimskom crkvom imaju u svojim crkvenim pokrajinama.