Hodočašće u Bapsku

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna, u organizaciji župe sv. Jurja iz Vajske, a na inicijativu predsjednika mjesnog odbora DSHV-a Daria Bošnjaka, i prijedlog župana Vukovarsko-srijemske županije  Damira Dekanića hodočastilo se u Bapsku.

Bio je to ujedno i povod za povezivanjem Bača, Plavne i Vajske zahvaljujući župnicima vlč. Goranu Vilovu i vlč. Marinku Stantiću.

Prije nekoliko godina tamošnji župnik, koji je i upravitelj župa sv. Mihaela arkanđela u Lovasu, Marije Pomoćnice Kršćana u Sotinu i sv. Jurja u Bapskoj vlč. Domagoj Vidaković je gostovao u Vajskoj i svjedočio o svome pozivu. Misno slavlje kod stare crkve na groblju predvodio je vlč. Josip Bošnjaković u zajedništvu s braćom svećenicima. Spomenuti svećenici iz Bačke hodočastili su s vjernicima iz svojih župa i pred slikom Gospe Bapske, čiji se original izlaže na čašćenje samo na Malu Gospu, molili za zagovor i pomoć.

U homiliji vlč. Bošnjaković je istaknuo važnost Gospinih roditelja, te naglasio kako i danas roditelji imaju važnu ulogu u životima djece.

Želja i cilj ovoga hodošača uz molitvu i zagovor Nebeske Majke bila je i povezati župe i vratiti vjeru u ljude, zbližiti ljude i ojačati zajednicu.