Najvažnija europska i domaća imena dizajna zatvaraju Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Dizajnerski paviljon koji započinje posljednji tjedan Kaleidoskopa kulture, tjedna primijenjene umjetnosti, održava se od 2. do 9. listopada u Novom Sadu i okuplja neka od najvažnijih europskih i domaćih imena s područja dizajna, ali i mlade autore s područja primijenjene umjetnosti.
Jedan od najvažnijih europskih dizajnerskih studija, njemački Bureau Borsche, čiji provokativni koncepti pomiču granice grafičkog dizajna i čiju su kvalitetu prepoznali Givenchy, Venecijanski bijenale umjetnosti, Apple, zatim talijanski Studio Mut, u čijem su portfelju djela za Louis Vuitton, Royal College of Art London i grafički dizajner Erich Brechbühl, dobitnik brojnih nagrada, uključujući nagradu švicarskog grafičkog dizajnera godine, nagradu žirija na Međunarodnom bijenalu postera u Kini, samo su neki od autora čija će djela publika moći vidjeti na ovogodišnjem Dizajn paviljonu. 2. listopada u 20 sati, ispred novosadskog diva modernističke arhitekture, zgrade SPENS (ulaz 10).
Izložbu je osmislila i kustosirala PDP konferencija, a realizira se u tjednu primjenjene umjetnosti programskog luka Kaleidoskop kulture projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture.
Svoje radove predstavit će više od 70 autora i autorskih grupa iz 26 zemalja, uključujući Italiju, Francusku, Poljsku, Grčku, Veliku Britaniju, Austriju, Švicarsku, Portugal, Češku, Norvešku, Hrvatsku, Island, Nizozemsku, Cipar, Tursku, Srbiju.
Nakon prošlogodišnje izložbe suvremenog švicarskog grafičkog dizajna Swiss Style Now, ovogodišnji Dizajn paviljon predstavit će izložbu grafika “ALLSTARS + SUPERNOVAE”. Izložba će sadržavati dva dijela – ALLSTARS, gdje su na poziv konferencije PDP predstavljeni radovi umjetnika, kao i SUPERNOVAE, koji će predstaviti djela novih imena i novih nada na polju dizajna iz Europe.Izložba će trajati do 18. listopada.
Unutar Dizajn paviljona publici će se predstaviti Udruga Pintura koja će okupiti četiri umjetnika “street arta”. Dulait, Tony Star, Rosh Panonsky i Sensi izvući će 10 panoa u subotu, 3. listopada od 13 do 18 sati. Ti će umjetnici na temu “Proces” odgovoriti umjetničkim konceptom koji su nazvali “Up&Down”, što je, prema autorima, nepredvidiv i sastavni dio bilo kojeg djela.
Tjedan primijenjene umjetnosti obilježit će i mural umjetnika Jovana Ćurčića na zgradi Novosadskog kazališta, koji je prilagođen kazališnoj zgradi, a slika ilustrira djevojčicu koja stavlja masku lisice. Djelo je nadahnuto basnama i predstavlja entuzijazam glumca na sceni i snagu maske, jer djevojčica izgleda kao da se pretvara u tu životinju. Iza nje su duga kosa i pramenovi kao simbol pokreta i ostavljanja traga.
O ostalim programima projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture publika se može informirati na web stranici novisad2021.rs