NOVI SUBOTIČKI BISKUP SLAVKO VEČERIN »Nemojte zaboraviti da vjernika Hrvata ima i u Srbiji«

Novi subotički biskup Slavko Večerin, čije je imenovanje objavljeno u utorak 8. rujna, treći je biskup Subotičke biskupije, koju je papa Pavao VI. ustanovio 25. siječnja 1968. na području dotadašnje Bačke apostolske administrature. Prvi je subotički biskup bio Matija Zvekanović, kojega je 16. svibnja 1989. naslijedio Ivan Penzeš. Kad je 19. prosinca 1996. papa Ivan Pavao II. osnovao Beogradsku crkvenu pokrajinu, tj. metropoliju, u nju je sa Zrenjaninskom biskupijom ušla kao sufraganska Subotička biskupija.
O sadašnjoj slici biskupije: broju vjernika, župa, svećenika, bogoslova, redovnika i redovnica, pastoralnom radu u višejezičnoj multietničkoj sredini te o odnosima s državnim vlastima i drugim tamošnjim kršćanskim Crkvama i zajednicama, kao i suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom i hrvatskim udrugama, rado je na razgovor za Glas Koncila pristao mons. Večerin.
»Ponajprije želim pozdraviti sve cijenjene čitatelje Glasa Koncila te im, kao i uredništvu našega glasila, želim obilje Božjega blagoslova. Ujedno želim zahvaliti što mi se na ovaj način omogućilo da se obratim cijenjenomu čitateljstvu.«
Liturgija na četiri jezika
Mons. Večerin potom je rekao: »Drago mi je da mogu predstaviti biskupiju koju mi je papa Franjo povjerio. Teritorij Subotičke biskupije podudara se s teritorijem Bačke koja je dio Autonomne pokrajine Vojvodine. Ona obuhvaća područje između rijeka Dunava i Tise površine 8042 km2. Prema zadnjem popisu Republike Srbije u općinama koje pripadaju Subotičkoj biskupiji katolicima se izjasnilo 260 464 stanovnika. No taj statistički podatak nije potpun jer zajednički su ubrojeni katolici zapadnoga i istočnoga obreda, tj. grkokatolici. Budući da Rusina i Ukrajinaca na teritoriju Vojvodine prema navedenom zadnjem popisu ima nešto više od 18 000, to znači da bi broj rimokatolika u biskupiji trebalo umanjiti za nekih 15 000. Tako bi se došlo do broja od 240 000, ali treba reći da je on danas i manji zbog iseljavanja vjernika iz Subotičke biskupije. Tako je najvjerojatniji broj vjernika Subotičke biskupije oko 200 000. Ona danas službeno ima 114 župa, no od toga broja treba oduzeti broj tzv. pasivnih župa – onih iz kojih se pučanstvo iselilo nakon II. svjetskoga rata. Dakle, realno gledajući, Subotička biskupija danas ima 80-ak župa. Broj svećenika u biskupiji je 112, od toga se šest svećenika nalazi na pastoralnom radu u inozemstvu, a 11 ih je u mirovini, tako da je pastoralno angažirano na različitim službama u biskupiji 95 svećenika.

Izvor: www.glas-koncila.hr