Drugi susret pjesnika “LIRA NAIVA 2004”

lira_2004Po drugi put sastali su se pjesnici na svom godišnjem susretu pod nazivom ”Lira naiva 2004”, ovoga puta u Somboru. Okupili su se ovdje hrvatski pjesnici iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice a na poziv Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović” i Hrvatske čitaonice iz Subotice. Za ovaj susret, kao i prošle godine, tiskana je istoimena knjiga izabranih stihova u kojoj je zastupljeno 26 pjesnika različite dobi, među kojima je najmlađa devetogodišnja Ivana Mandić, učenica trećeg razreda hrvatskog odjela u Maloj Bosni.

Posebno srdačan susret počeo je u župnoj dvorani Prevetoga Trojstva u Somboru gdje su se našli i ”stari” i novi pjesnici. Sudionici susreta obišli su zatim nekoliko znamenitosti Sombora. Posjetili su karmelićansku crkvu koja ove godine slavi 100. obljetnicu Karmela u Somboru gdje je domaćin o. Mato Miloš u kraćem povijesnom pregledu ispričao zanimljivu priču o karmelićanima. U somborskoj županiji, gdje se čuva najveća slika u tehnici ulja, o povijesti grada govorio je prof. Milan Vojnović. Nakon toga ugodne trenutke u posebno lijepoj atmosferi pjesnici su proveli u obiteljskoj kući obitelji Cecilije i Gustava Milera, ujedno i galeriji ”Colorit”. Cecilija i Gustav Miler zajedno s Marijom Šeremešić zaslužni su što je ovaj susret bio vrlo lijepo organiziran i što su se svi vrlo lijepo osjećali. Obilaženje znamenitosti završilo je u župi domaćinu gdje je župnik preč. Josip Pekanović pjesnike upoznao s poviješću najstarije somborske crkve.

Ručak nije bio važan ali je bio povod da pjesnici za stolom jedni druge daruju stihovima pa je počelo svojevrsno natjecanje u govorenju svojih pjesama.

Ravnateljica Hrvatske čitaonice, Katarina Čeliković, iskoristila je dobro raspoloženje i ukratko ispričala strukturu lirske poezije. Kratko je trajalo ovo druženje jer je već bilo vrijeme za vrhunac susreta – pjesničku večer.

U obnovljenoj dvorani Hrvatskog kulturno umjetničkog društva u velikoj pjesničkoj večeri pjesnici su publici govorili po jednu svoju pjesmu. Ovom čitanju prethodili su pozdravi u ime domaćina Marije Šeremešić i predsjednika HKUD–a ”Vladimir Nazor” Šime Raiča. Nakon uvodne riječi Katarine Čeliković, o susretu i knjizi ”Lira naiva 2004” govorio je predsjedavajući Instituta ”Ivan Antunović” dr. Andrija Kopilović izrazivši nadu da bi ova inicijativa ”okupljanja oko projekta Lire naive danas–sutra mogla biti i Lira Croatica, kao potreban hod kulture pisane riječi u našim prostorima”. On je na poseban način hrabrio pjesnike u ovoj kulturnoj misiji: ”Ne bojte se, ušli ste u povijest našeg narodnog bogatstva i u nama ostavili svijetli trag svoga srca.”

Pjesnicima i prisutnoj publici obratio se i gost pjesnik Milovan Miković iz Subotice pozivajući pjesnike na suradnju u časopisu za književnost, znanost i kulturu Klasje naših ravni. On je pohvalio želju za dijalogom koja se očituje u tiskanju knjige jer ona bilježi oblike hrvatskog govora a ”govor je svjedočanstvo o životu hrvatske manjinske zajednice”.

Pjesnici su zatim, pročitavši po jednu svoju pjesmu, nagrađeni pljeskom a zatim su nekome u publici darovali knjigu ”Lira naiva 2004”.

Ovaj lijep susret svojim prisustvom uveličali su Iva Aranjoš, konzulica u Generalnom konzulatu R. Hrvatske u Subotici sa suprugom, Lazo Vojnić Hajduk, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, vršitelj dužnosti direktora i odgovornog urednika Hrvatske riječi Zvonimir Perušić i svećenici somborskih župa. Njima je Katarina Čeliković uručila najnovija izdanja Instituta i Hrvatske čitaonice.