XII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup u Pečuhu

17. i 18. listopad 2014. godine

U organizaciji Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, u suradnji s Regionalnim centrom Mađarske akademije znanosti i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 17. i 18. listopada 2014. godine u Pečuhu je održan XII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup.

994_Znanstveni Skup 1

PREDSTAVLJANJE UDRUGA

994_Znanstveni Skup 2Otvorenje Skupa i sam Skup odvijao se u prostorijama pečuškoga Regionalnog centra Mađarske akademije znanosti. Sudionike Skupa pozdravili su ravnatelj Znanstvenog Zavoda Hrvata u Mađarskoj Stjepan Blažetin, prorektor Sveučilišta u Pečuhu Gyula Zeller, prodekan Filozofskog fakulteta u Pečuhu Péter Müller, predsjednik Regionalnog odbora Mađarske akademije znanosti György Kosztolányi, generalna konzulica Republike Hrvatske Vesna Haluga i predsjednik HDS-a i glasnogovornik hrvatske manjine u Parlamentu Mišo Hepp.

Na tome glasovitom kroatističkom susretu – najveći kroatistički skup izvan granice Republike Hrvatske – koji se organizira dvogodišnje, s tradicijom dugom dva desetljeća, sudjelovalo je šezdesetak znanstvenika i stručnjaka iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine), Hrvatske i Mađarske.

Među izlagačima našla su se najpoznatija imena kroatističkih, kulturoloških i povijesnih znanosti te lijep broj mladih znanstvenika, kojima ova konferencija pruža mogućnost da prikažu rezultate svojih istraživanja. Skup su posjetili studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost i profesori pečuške Hrvatske škole Miroslava Krleže. Nakon svečanog otvorenja slijedila su plenarna izlaganjaLjiljane Kolenić (Osijek): Hrvatski književni jezik u Matoševo vrijeme i Krešimira Bagića (Zagreb): Hrvatska književnost i kultura dvadesetih. Tijekom zanimljivih predavanja raspravljalo se o jezikoslovnim, književnoznanstvenim i kulturološkim temama. Među izlagačima našla su se najpoznatija imena kroatističkih, kulturoloških i povijesnih znanostite lijep broj mladih znanstvenika, kojima ova konferencija pruža mogućnost da prikažu rezultate svojih istraživanja. Skup su posjetili studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost i profesori pečuške Hrvatske škole Miroslava Krleže.

Rad dvodnevnoga skupa odvijao se u šest sekcija: Jezikoslovlje, 100. obljetnica početka I. svjetskog rata, Književnost i kultura I., Književnost i kultura II., 100. obljetnica smrti Antuna Gustava Matoša te Dvo- i višejezičnost, metodička pitanja.