Održan II. Seminar sviranja tradicijskih glazbala

BAČ – Tijekom proteklog vikenda u prostorima etno kuće Didina kuća u Baču održan je trodnevni Seminar sviranja tradicijskih glazbala i tradicijskog pjevanja. Organizator seminara bilo je UG Tragovi Šokaca iz Bača, a voditelj prof. Tomislav Livaja iz Osijeka.
Osim članova Tragova Šokaca, seminar su pohađali i članovi KUD-a Seljačka sloga iz Bogdanovaca (Hrvatska), HKC Bunjevačko kolo iz Subotice i KUD-a Mladost iz Bača. I ove godine seminaru se nisu odazvali članovi hrvatskih udruga iz šokačkog Podunavlja.
U prvom i drugom danu seminara, u dva dijela, održana je radionica sviranja gajdi, frulica, diplica, dvojnica, samice i ostalih tradicijskih glazbala. Prvim dijelom dominirao je rad s početnicima u svirci dipli i gajdi, a nakon stanke uvježbavalo se i tradicijske napjeve. U rad su uključene i djevojčice, članice KUD-ova iz Bača, koje su sudjelovale i na I. Seminaru, održanom tijekom zime.
U nedjelju, u prijepodnevnim satima, domaćini su gostima priredili turistički obilazak Bača, a skupa s njima sudjelovali su i na svetoj misi u Biloj crkvi. Vrijedno se radilo i u poslijepodnevnim satima, u sklopu radionice sviranja tradicijskih glazbala i tradicijskog pjevanja uvježban je cjelovečernji kulturno-umjetnički program.
Na završnom koncertu sudjelovali su gajdaši Tomislav Livaja i Zdenko Ivanković, na dvojnicama je svirala Valentina Jurković, a nastupile su i pjevačka skupina Tragovi Šokaca, članice KUD-a Mladost iz Bača i Vojvođanski orkestar Gajde iz Bačke Palanke. Programu su nazočili i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazar Cvijin, dekan bačkog dekanata i bački župnik vlč. Josip Štefković, predsjednica Turističke organizacije Općine Bač Tanja Mitić i predstavnici KUD-a Mladost.
Trodnevno druženje sudionika seminara završeno je večerom i druženjem uz starinska glazbala i napjeve do duboko u noć.
Sve što se događalo tijekom drugog i trećeg dana seminara snimila je i televizija, pa će zainteresirani imati priliku popratiti navedene aktivnosti putem malih ekrana. Naime, cijelo događanje popratila je ekipa redakcije dokumentarno-obrazovnog programa Televizije Vojvodine.
Predsjednica UG Tragovi Šokasa Stanka Čoban kaže kako je, iako je bilo manje sudionika nego prošle godine, seminar u cijelosti uspio.
»Suština nije u privlačenju što većeg broja sudionika nego u kvaliteti i temeljitom radu. Vrlo smo zadovoljni što smo u ove dvije godine uspjeli privući mlade, odnosno djecu iz Bača, koja već imaju glazbeno predznanje, a za tri dana seminara uspješno su svladala sve zadaće. Jako sam zadovoljna što je redakcija dokumentarno-obrazovnog programa Televizije Vojvodine prepoznala naš rad i ozbiljnost pristupa svakoj zadaći koju si zacrtamo, pa ćemo, zahvaljujući njima, imati trajno dokumentirano naše nastojanje da očuvamo kulturu i tradicijsko naslijeđe Šokaca iz Bača. Za opuštanje nema vremena, jer već za mjesec dana čeka nas realizacija vrlo zahtjevnog projekta, VII. Ženskog tradicijskog češljanja i izrade oglavlja Hrvatica u regiji«, kaže Čoban.
Voditelj seminara Tomislav Livaja zadovoljan je urađenim na seminaru.
»Mislim da je mladost sudionika garant povratka tradicijskih glazbala u naše KUD-ove. Po inerciji, mnogi tradicijsku glazbu veže za tambure. Samo rijetki znaju da se u puku prije tambura sviralo na glazbalima koja su i bila tema ovoga seminara. Tambure su u ruralne sredine došle iz gradova i potisnule ova glazbala, koja su 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća praktički i nestala. Tek u 21. stoljeću razbijena je fama o tamburama i sada su tradicijska glazbala, bar u Hrvatskoj, u ekspanziji. Nadam se da ću vrlo brzo isto konstatirati i za Vojvodinu«, kaže Livaja.