Održana sjednica Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina

S ciljem dogovora o daljnjoj koordinaciji nacionalnih vijeća u procesu predstojećeg popisa stanovništva, 3. studenog održana je sjednica Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji sjednici je prisustvovao međunarodni tajnik HNV-a i član Radne skupine Koordinacije za pregovore s Republičkim zavodom za statistiku Srbije Darko Baštovanović.
Predstavnici nacionalnih vijeća usuglasili su se kako je neophodno započeti izravne pregovore s predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog te načiniti jedinstvenu platformu s usuglašenim zahtjevima svih nacionalnih vijeća. Također, konstatirali su kako RZS i dalje ignorira legitimne zahtjeve nacionalnih vijeća i dopise Koordinacije, a u svezi s čim se planira daljnje obraćanje spomenutom Ministarstvu. Poseban dio sjednice bio je posvećen temi proračuna i nužnosti njegova povećanja koje se nije dogodilo još od 2012. godine, pri čemu je Baštovanović naglasio kako se plaće u proračunu na državnoj razini kontinuirano povećavaju dok se proračunska sredstva namijenjena za rad manjinskih vijeća i dalje drže istima, čime se otežana njihovo elementarno funkcioniranje. Predsjedavajući Koordinacije i predsjednik Makedonskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Borče Veličkovski načinit će do 9. studenog zapisnik sa sjednice, nakon čega će uslijediti dogovoreno djelovanje.
Podsjetimo, spomenuta Radna skupina održala je, prije nešto više od pola godine, tek jedan sastanak s predstavnicima RZS-a, a istodobno Baštovanović je inicirao hitno održavanje sjednice Koordinacije radi adekvatnog usuglašavanja platforme.