Opera ispred skladišta s video projekcijom na 50-metarskom pročelju: Kaleidoskop kulture postavlja nove kulturne prakse

Kraj svečanog otvaranja trećeg Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu donosi multimedijski operni spektakl “Rigoletto” ispred Češkog magacina.
Nakon gotovo 170 godina od premijere u Veneciji, opera “Rigoletto” bit će prvi put izvedena na otvorenom u Novom Sadu s posebnom video projekcijom na 50 metara dugoj fasadi.
“Prostor Češkog magacina, blizina rijeke, stanje u kojem se zgrada danas nalazi, njezina izvorna namjena, pružaju potpuno novi uzbudljiv pogled publici, ali i izvođačima. Osjećamo kao da radimo posve novu emisiju. Uz pomoć video projekcije moći ćemo izraziti stvari koje nikada ne biste mogli imati u klasičnom kazalištu, odnosno reći da se fasada palače ruši pred vama. U ovoj situaciji to možemo učiniti “, rekao je direktor Aleksandar Nikolić.
Kroz ovaj multimedijski spektakl najbolje se ogleda ovogodišnja ideja Kaleidoskopa kulture, a to je očuvanje i promicanje baštine kroz suvremeni izričaj. Opera je bila izvedena pod dirigentskom palicom Argentinca Luisa Gorelika, a nastala je u koprodukciji s najstarijim srpskim kazalištem, Srpskim narodnim kazalištem.
Zbog epidemioloških mjera i ograničenja broja ljudi na otvorenom, emitiranje opere “Rigoletto” bilo je uživo u programu RTS-a 3, kao i na web stranici Kaleidoskopa kulture.

Foto: press NS 2021