Gradonačelnik Subotice posjetio Hrvatski Majur

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao je imanje subotičkog domaćina Zlatka Gabrića, koji s obitelji živi na salašu, u dijelu Mjesne zajednice „Mala Bosna“, poznatijem kao Hrvatski Majur. Gospodin Gabrić je gradonačelnika i njegovu pratnju, koju su činili načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, direktor „Tržnice“ a. d. Branislav Joka i vijećnik u Skupštini grada Subotice Mitar Samardžić, ugostio na svom imanju, koje je niklo oko salaša starog više od stotinu godina, na kojem se njegova obitelj bavi poljoprivredom, najviše stočarstvom i proizvodnjom mlijeka. Gradonačelnik Bakić je s pratnjom također prisustvovao proštenju, koje se tradicionalno održava početkom rujna, kod „Gabrićevog križa“ koji je 1897. godine podigao Ivan Gabrić, iz obitelji domaćina. Misu na otvorenom služio je velečasni Tomislav Vojnić Mijatov, uz koncelebraciju monsinjora dr. Andrije Anišića i velečasnog Dragana Muharema, župnika crkve Presvetog Trojstva iz Male Bosne. Monsinjor Anišić je posebno pozdravio gradonačelnika Stevana Bakića, naglasivši da je za dvadeset i šest godina održavanja mise na Hrvatskom Majuru, ovo prvi put da je na njoj prisutan gradonačelnik Subotice.
Svečanost na blagdan rimokatoličkog svetitelja Marka Križevčanina, koju je 1994. godine pokrenuo monsinjor dr. Andrija Anišić, svake godine posjete brojni bivši i sadašnji žitelji ove grupe salaša, kojih je u prošlosti bilo i više od dvije stotine aktivnih. Danas svega nekoliko obitelji, poput Gabrića, žive na ovom prostoru.
Gradonačelnik je također istaknuo da će lokalna samouprava, s njim na čelu, pružiti punu pozornost svim pitanjima od značaja za seoske mjesne zajednice i njihov razvoj, da su stanovnicima Male Bosne i svih prigradskih naselja vrata Gradske kuće otvorena za sve prijedloge, projekte, ideje i za rješavanje svih problema iz ovlasti Grada.
U ugodnom razgovoru svećenici Subotičke biskupije razmenili su mišljenja s gradonačelnikom o važnim pitanjima iz vjerskog života u gradu i potrebama rimokatoličkih vjernika. Izražena je obostrana spremnost za još bolju suradnju s Gradom u predstojećem razdoblju, na opću korist svih građana.

Izvor i foto: subotica.rs