Podržan ulazak Hrvatske u Schengenu

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u Europskom parlamentu (LIBE) podržao je pridruživanje Hrvatske Schengen zoni. Za ovaj izvještaj je glasalo 45 europskih zastupnika, osam ih je bilo protiv, a pet suzdržano. Na raspravi koja je održana u utorak, 25. listopada, je potvrđeno kako bi se Hrvatska mogla priključiti Schengenu početkom 2023. godine.

Autor izvještaja Paulo Rangel je nakon glasanja izjavio da je Hrvatska prošla »najsveobuhvatniju evaluaciju za članstvo u Schengenu od bilo koje zemlje EU do sada«. Naveo je da je zemlja ispunila 281 preporuku u osam područja schengenske pravne stečevine. Planirano je da europski zastupnici glasaju oko ovog izvještaja na plenarnoj sjednici, zakazanoj za 9. studeni ove godine.

Schengen je najveća bezgranična zona na svijetu. Broji 26 država članica od kojih četiri nisu punopravne članice EU, ali se smatraju pridruženim zemljama. Hrvatska je najmlađa članica EU koja se priključila u srpnju 2013. godine. Rumunjska i Bugarska, koje su se priključile europskom bloku 2007. godine, i dalje su na čekanju jer nisu ispunile sve potrebne uvjete.