Pomoć građanima za saniranje štete

Vlada Republike Srbije usvojila je na sjednici 7. kolovoza Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih obiteljskih stambenih objekata u svojini građana usljed dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše tijekom srpnja, kojom su opredijeljena sredstva za isplatu državne pomoći.

Srbiju je između 19. i 22. srpnja pogodilo više olujno-grmljavinskih nepogoda praćenih jakim pljuskovima, olujnim udarima vjetra na momente i orkanske jačine, kao i krupnim gradom veličine od dva do pet, lokalno i preko pet centimetara prečnika.

Nevrijeme je izazvalo velika oštećenja, a ovom uredbom osigurana je bespovratna novčana pomoć za saniranje štete za oko 11.000 stambenih objekata u svojini građana, kako je do sada utvrđeno na osnovu izvještaja jedinica lokalne samouprave.

Ova uredba stupa na snagu i prije zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti oštećeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i osigurali osnovni uvjeti za funkcioniranje života i rada na pogođenim područjima.

Članovi Vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih obiteljskih stambenih objekata u svojini građana usljed dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše tijekom srpnja, i njome su su također opredijeljena sredstva za saniranje štete na deset porušenih obiteljskih stambenih objekata u svojini građana.

To su objekti koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, u skladu s Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda, a prema do sada preliminarno prikupljenim podacima.

Stanje elementarne nepogode zbog nevremena koje je pogodilo zemlju proglašeno je na teritoriju 28 jedinica lokalne samouprave.

Ova uredba, kao i prethodna, stupiće na snagu prije zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti porušeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i osigurali osnovni uvjeti za funkcioniranje života i rada na tim područjima.

Na sejdnici je usvojen Zaključak o suglasnosti da se radi sprječavanja širenja, suzbijanja i iskorjenjivanja zarazne bolesti Afričke kuge svinja angažuju Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i Ministarstvo unutarnjih poslova, kako bi pružili pomoć Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u primjeni i provođenju naloženih mjera za suzbijanje i iskorjenjivanje ove zaraze.

Postojanje zaraze je do 3. kolovoza potvrđeno u više od 1.600 gazdinstava u ukupno 38 općina, odnosno 13 upravnih okruga u Srbiji.