Posljedice olujnog nevremena u Srijemu

U Srijemu se još uvijek saniraju posljedice i zbraja šteta olujnog nevremena koje je prije dva tjedna poharalo srijemske općine. Kao što smo već pisali, izvanredna situacija proglašena je u Rumi, Srijemskoj Mitrovici i Šidu. Stanje nakon nevremena nije nimalo zavidno. Velika je materijalna šteta na javnim ustanovama, školama, vrtićima, krovištima, stambenim i poslovnim zgradama, privatnim kućama i pomoćnim objektima. Također, olujni vjetar nanio je štetu na javnim zelenim parkovima u kojima su uništena brojna stabla te na poljoprivrednom zemljištu. Mještani su prvo počeli sanirati štetu na svojim kućama, bojeći se nove oluje i curenja. Saniran je veći broj kuća s manjim oštećenjima, ali još uvijek ima objekata koji čekaju svoju obnovu. Dodatno opterećenje je nabava crijepa kojeg na tržištu nije bilo dovoljno, kao i nedovoljan broj majstora za sanaciju krovišta.

Kako bi u što kraćem roku spriječili curenje, a u strahu od novog naleta vjetra i kiše, mještani su preuzeli posao u svoje ruke. Mnogi su se sami popeli na krovove i pokušali ih popraviti. Budući da mnogi ljudi nisu mogli kupiti crijep u kratkom vremenu jer ga nije bilo na tržištu, na društvenim mrežama pojavili su se pozivi u pomoć i potražnja za crijepom.

»Oluja je bila šok za mene. Kada sam vidjela da mi je s kuće i pomoćne zgrade vjetar odnio veći dio crijepa, bila sam zatečena i u tom trenutku bespomoćna. Samo nekoliko dana prije uradila sam fasadu na kući. Nisam ni slutila da će nam vjetar za samo pola sata napraviti toliku štetu«, kaže Dragana Popov iz Šida i dodaje da je vjetar 2017. godine također oštetio krovište njene kuće i odnio dio crijepa, ali da je šteta bila daleko manja.