Preprekova jesen – nagrade

Poznati su pobjednici ovogodišnjeg natječaja za najbolju priču Preprekova jesen kojega je raspisalo HKUPD Stanislav Preprek iz Novoga Sada. Prvu nagradu dobila je pripovijetka Prava žena Marice Žanetić Malenice, drugu Čarolija Nade Vukašinović, a treću priča Mara se pokliznula na život Vesne Andrejić Mišković.
Prvonagrađena priča Prava žena tematizira suvremeni muško-ženski odnos u kojem se ona koja »nije prava žena« osjeća prevarenom. Zašto je to tako? Muškarac kojeg želi pobliže upoznati nije na istoj razini emancipacije, te ženu shvaća na tradicionalan način, »s kuhačom i metlom u rukama«. Njoj je takva podjela uloga neprihvatljiva i strana, te se priča završava neminovnim razilaženjem. Marica Žanetić Malenicapiše u trećem licu, no veoma dobro ulazi u psihu svoje neimenovane junakinje, zrele i odlučne žene koja hrabro odbija živjeti život s onim s kojim ne dijeli svjetonazore. Pritom, virtualni svijet internet komunikacije suprotstavljen je u ovoj priči stvarnom svijetu, te se suvremeni čitatelji, osobito oni koji poznanstva sklapaju putem društvenih mreža, mogu u njoj lako pronaći, navodi se u priopćenju žirija.
Žiri je radio u sastavu: preč. Marko Kljajić, književnik, Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek i dr.Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekova jesen.
Nagrade će biti uručene tijekom listopada, na promociji zbornika priča Preprekova jesen 2020. i tradicionalnoj manifestaciji istoga naziva.