Proštenje na Hrvatskom Majuru

Proštenje sv. Marka Križevčanina u salašarskom naselju Hrvatski Majur, koje se nalazi na teritoriju župe Presvetog Trojstva u Maloj Bosni, proslavljeno je 3. rujna svetom misom kod Gabrićevog križa, koju je predslavio župnik subotičke župe sv. Roka mons. Andrija Anišić u suslavlju s mjesnim župnikom vlč. Draganom Muharemom.

Prisjećajući se uspomena iz djetinjstva, budući da je na salašu na Hrvatskom Majuru rođen, mons. Anišić se u homiliji spomenuo brojnih molitava salašara, stanovnika ovoga kraja, pod Gabrićevim križem, koji se nalazi u njegovom središtu.

Govoreći o životu Marka Križevčanina, pojasnio je najprije kako je došlo do toga da baš on bude izabran za patrona Hrvatskog Majura.

U istoj prigodi Anišić je blagoslovio novopodignuti križ, budući da su prijašnja dva drvena uništena. Prvi križ na ovom mjestu podigao je Ivan Gabrić 1897. godine.

Kako navodi tjednik Hrvatska riječ, članovi Udruge građana Hrvatski Majur i Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini pomogli su organizatorima proštenja, te su ove godine za sve sudionike na misi, među kojima je puno nekadašnjih stanovnika Hrvatskoga Majura i njihovih potomaka, te mnoštvo starijih osoba, osigurane stolice.