Radovi na crkveno izložbenom prostoru u Rumi

U crkvi sv. Križa u Rumi u tijeku su radovi na renoviranju prostorije iznad sakristije kako bi se mogla organizirati u izložbeni prostor liturgijskih eksponata.

Župnik Josip Ivešić kaže kako je prošle godine kada je dobio župu primijetio da crkva, s obzirom na to da je stara, ima dosta stvari koje imaju povijesnu i kulturnu vrijednost te ih je htio prikladno zbrinuti.

»Imamo stara liturgijska ruha, liturgijsko posuđe i knjige – liturgijske ili neki katekizmi. Rodila mi se želja da to adekvatno smjestim prije svega kako bih ih sačuvao od propadanja, ali i omogućio njihovu prezentaciju drugima. Kod nas u crkvi barem jednom mjesečno dođe neka skupima turista pa ćemo im ubuduće moći pokazati povijesnu i kulturnu baštinu župe i preko ovih predmeta«, kaže vlč. Ivešić.

Sredstva za radove osigurana su preko projekta prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija koji je raspisalo Hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Dobivena sredstva u iznosu od 15.555,51 eura uložit će u renoviranje prostorije u kojoj će biti izložbena postavka, dijelom renoviranje sakristije i nabavom inventara koji će poslužiti za riznicu.

Projekt realizira u suradnji s Općinom Gorjani iz Hrvatske, a njegova ukupna vrijednost je 22.947,51 eura.