Bratimljenje filmskih festivala iz Novog Sada i Pule

U okviru programa Novi Sad Film Festivala svake godine planira lokalnoj publici i medijima predstaviti po jedan pobratimski festival. Ovoga puta tu čast imao je Pula film festival koji slavi svoj 70. rođendan. Najstariji filmski festival u regiji prošao je kroz brojne faze i promjene tijekom sedam desetljeća (mijenjao je naziv sedam ili osam puta), no opstao je kao jedan od simbola filmske povijesti Hrvatske, Jugoslavije, pa i Europe.

Ovom prilikom prezentirana je i monografija 70 godina filma pod zvijezdama u Puli koju možemo opisati i kao »slikovno-dokumentarni heterogeni vodič kroz historiografiju ove filmske manifestacije«. Osim opširnih informacija o svakom festivalskom izdanju, knjiga prati razvoj festivala, ali i njegovog indetiteta kao i razvitak društveno-kulturnog života u Puli.

Gošća NSFF-a bila je i ravnateljica Pula film festivala Tanja Miličić.

»Kao što znate, pulski filmski festival bio je festival jugoslavenskog filma. Raspadom Jugoslavije festival gubi svoj identitet, ali baš radeći ovu monografiju koju su uredile koleginice Lana Skuljan Bilić i Sanela Pliško, zapravo otkrili smo da ako se nešto može vezati uz pulski filmski festival ili Festival jugoslovenskog igranog filma to su kontinuirana transformacija i tranzicija«, rekla je Miličić.

Dodala je i da festival ima svoje uspone i padove kao i ljudski život, »ali od 2007. možemo reći kako se oporavio od baš teške krize identiteta i krenuo naprijed«.

»Pula je jednostavno Pula – i to se zna«, rekao je filmski kritičar i selektor Milan Nikodijević i dodao da je Pula rodonačelnik svih filmskih festivala na ovim prostorima i da je sve je to počelo 1954. na ovom možda najstarijem nacionalnom filmskom festivalu u Europi ili čak na svijetu.