Revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji u Trnjanima

Nada Sudarević i Ružica Kozma iz Subotice predstavile su nošnju bunjevačkih Hrvata iz Bačke te dobile nagradu za uspješnu rekonstrukciju u konkurenciji nošnji izvan Hrvatske

KUD Lovor iz Trnjana, u suradnji s Centrom za tradicijsku kulturnu baštinu iz Zagreba, već dvanaestu godinu za redom organizira manifestaciju »Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji«.

U programu su predstavljene rekonstruirane, novoizrađene ženske i muške narodne nošnje, kako iz Hrvatske tako i iz drugih zemalja. Cilj ove manifestacije, koja je jedina ovakve vrste u Hrvatskoj, jest potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji.

Nada Sudarević i Ružica Kozma iz Subotice predstavile su nošnju bunjevačkih Hrvata iz Bačke koju su rekonstruirale 2020. godine, a koja je u vlasništvu HKC- Bunjevačko kolo. One su dobile nagradu za uspješno rekonstrukciju nošnje, u konkurenciji nošnji izvan Hrvatske. Nošnju su na reviji nosili Dunja Šimić i Daniel Kujundžić, također iz Subotice.

»Drago nam je što je HKC krenuo u projekt obnove fundusa nošnje, te smo izuzetno zahvalne što nam je pružio priliku da radimo na tome. Izradili smo dvadesetak kompleta ženske i muške bunjevačke nošnje za potrebe folklornog odjela«, kaže Nada Sudarević.

Stručni žiri činili su: Josip Forjan v. d. ravnatelj KUC Travno, Katarina Bušić, etnologinja i viša kustosica Etnografskog muzeja Zagreb, Ivan Terzić, etnolog iz Beograda, Ljubica Gligorević etnologinja iz Gradskog muzeja Vinkovci i Marija Gačić, etnologinja iz Donjh Andijevaca.

Pravo predstavljanja na reviji imale su nošnje za koje je stručni žiri prethodno procijenio da zadovoljavaju potrebne stručne i estetske kriterije.

Uz pojedince, grupe i udruge koje su sudjelovale u natjecateljskom dijelu revije, program je bio obogaćen nastupima folklornih, pjevačkih te tamburaških skupina: KC Igrišće iz Županje, KUD Sedmica iz Ugrinovaca, KUD Lovor iz Trnjana te svirači tradicijskih instrumenata: Mario Gusak, Slađan Poljak i Ivona Matković.

Potporu reviji Obnavljamo baštinu daju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Općina Garčin.