Rič pod đermom u Đurđinu

Rič pod đermom manifestacija je koju Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Đurđin organizira u suradnji sa župom sv. Josipa Radnika na dan Dužijance u Đurđinu, prije Bandašicinog kola. Svake godine posvećena je velikanu iz prošlosti ili sadašnjosti, a ove godine govorilo se o liku i djelu biskupa Subotičke biskupije Lajče Budanovića, s obzirom na to da je prošlo 150 godina od njegova rođenja (Bajmak, 27. III. 1873. – Subotica, 16. III. 1958.). Biskup Budanović smatra se smatra velikanom mjesne Crkve, ali i bačkih Hrvata, budući da je radio na očuvanju njihovog vjerskog, kulturnog i narodnog identiteta.

O biografskim činjenicama biskupa govorio je župnik domaćin vlč. Daniel Katačić, o važnosti njegova rada mons. Stjepan Beretić, a pročitan je rad o njemu višeg znanstvenog suradnika u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu dr. Roberta Skenderovića.

Na Riči pod đermom nastupio je dječji zbog HKPD Đurđin kojega vodi Nela Skenderović, a čitanjem poezije predstavljena je i literarno-dramska sekcija Društva.

Među uzvanicima manifestaciji je nazočio ministar u Vladi Srbije, Tomislav Žigmanov, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca mons. Andrija Anišić, dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća za Suboticu Slavko Benčik predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Josip Bako te ravnateljica škole u Đurđinu Ljiljana Dulić.