Međunarodna likovna kolonija Bunarić u Subotici

Na početku ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije Bunarić, u četvratak, 4. kolovoza, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo priređeno je otvorenje slika nastalih na lanjskom, 26. sazivu ove likovne manifestacije. Ovogodišnji saziv kolonije otvorio je član likovnog odjela Kola, slikar Sándor Kerekes, koji je među ostalim rekao da se ne trebaju kopirati slike s fotografija nego stvarati djela iz dubine duše i prenijeti na platno, crtati Gradsku kuću onako kako je osjećamo, a salaša više nema pa bi tu temu trebalo izostaviti.

Otvorenju su među ostalim prisustvovali dopredjednik HNV-a za Suboticu Slavko Benčik, te predsjednik HKC-a Lazar Cvijin, koji je rekao da dio djela koja nastaju na koloniji ostaje u fundusu Centra, a dio je namijenjen za darove, te je tako uradak s prošlogodišnje kolonije otišao u Pariz.

Na koloniji je sudjelovalo 20 domaćih slikara i 23 inozemstva Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovini.Nastalo je 80 kvalitetnih djela tako da smo bili izuzetno produktivni kaže Josipa Križanović.Ustisci su vrlo dodbi svi vole doći na koloniju Bunarić i čekaju narednu godinu da se taj poziv obnovi.

Kolonija Bunarić, koju organizira HKC Bunjevačko kolo i koja se održava u okviru programa subotičke Dužijance, traje već više od četvrt stoljeća, obogaćujući likovni i kulturni život toga grada. Od 3. do 6. kolovoza ove godine održan je njezin 27. saziv, koji je okupio četrdesetak slikara (amaterskih i profesionalnih) iz Srbije. Dio sudionika, već tradicionalno, čine članovi Likovnog odjela HKC-a.