»Šokci i baština« Beregu

U Beregu je večeras održana zajednička manifestacija šokačkih udruga iz Podunavlja »Šokci i baština«. Sudjelovali su KUD Hrvata »Bodrog« iz Monoštora, KPZH »Šokadija« iz Sonte, HKU »Antun Sorgg« iz Vajske, HKUPD »Matoš« iz Plavne, župa sv. Jurja Vajska i domaćini HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević«.

»Nismo mogli ni zamisliti koliki je magnet Matica postala za sve one kojima je do dobrobiti naše zajednice stalo. To je ono što vidimo i u našem Podunavlju. Kuća monoštorske župe, uz Hrvatski dom u Somboru, pastoralnu dvoranu u Plavnoj i Šokačke kuće u Sonti, Beregu i Vajskoj, projekt je kojem ćemo se prioritetno posvetiti«, kazala je u svom obraćanju na početku manifestacije predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić.

Sudionicima i publicu obratio se i predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov.

»Činjenica da smo ostvarili naš politički cilj i da u dijelu političke participacije danas sudjelujemo u procesu donošenja odluka na nacionalnoj i pokrajinkoj razini jeste ono priznanje koje smo dobili nakon višegodišnje dosljedne borbe u zalaganju za ravnopravnost i jednakost Hrvata.

Na toj liniji našeg zalaganja ostajemo i dalje sa našim partnerima iz Hrvatske i Srbije, sa Hrvaticama i Hrvatima iz Republike Srbije koji prepoznaju u nama autentičnog i dosljednog zalagatelja za dobro i napredak hrvatskoga naroda ovdje, i to očekujemo i u procesima i danima koji su pred nama«, kazao je Žigmanov.

»Predsjednica HNV-a, koja uspješno vodi značajan dio procesa unutar hrvatske zajednice je rekla: najvjerojatnije 17. prosinca/decembra bit će izbori na nekoliko razina u Republici Srbiji. Budimo svjesni i odgovorni toga dana. Glasujmo za one koji čine da se perspektive hrvatskoga naroda u Srbiji, u svakoj lokalnoj zajednici, drže velikima. Da ostanemo tu gdje smo, gdje su bili naši preci, gdje smo baštinili veliko kulturno bogatstvo koje hoćemo očuvati i ostvariti puninu naše integracije«, kazao je Žigmanov.

Manifestaciji su prisustvovali i generalni konzul generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, načelnik općine Draž Stipan Šašlin, zastupnik u Skupštini Srbije Mirko Ostrogonac, v.d. ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković, ravnatelj NIU »Hrvatska riječ«, vijećnici HNV-a, svećenici, predstavnici Grada Sombora i drugi uzvanici.

Manifestacija je to koja traje od 2008. godine i koju je Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo 2013. godine manifestacijom od posebnog značaja za Hrvate u Srbiji.