Vlada RS: Medijski zakoni upućeni u skupštinu

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o javnom informiranju i medijima i Prijedlog Zakona o elektroničkim medijima. Ova dva prijedloga bit će u najkraćem roku upućena u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Kako je nevedeno u priopćenju Vlade Prijedlogom Zakona o javnom informiranju i medijima, između ostalog, potpunije je definiran javni interes u oblasti javnog informiranja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači vijeća nacionalnih manjina, te je detaljno uređen postupak projektnog sufinanciranja.

Predviđeno je i uspostavljanje Jedinstvenog informacijskog sistava za provođenje i praćenje sufinanciranja projekata u oblasti javnog informiranja, što će  utjecati na transparentnost ovog procesa.

Pored postojećeg Registra medija, Prijedlogom Zakona bit će uvedena  i Evidencija proizvođača medijskih sadržaja. Također, sukladno s prijedlogom novinskih i medijskih udruženja u Prijedlogu Zakona definisano je i Vijeće za štampu.

U priopćenju Vlade   navodi se da Prijedlog Zakona o elektroničkim medijima stvara preduvjete za postizanje veće neovisnosti i profesionalnosti Regulacijskog tijela za elektroničke medije, a time i boljeg reguliranja tržišta elektroničkim medija.