Srijemci Srijemu u Šidu

Susret kulturnih udruga iz Srijema, manifestacija Srijemci Srijemu održana je 1. listopada u Kulturno-obrazovnom centru u Šidu. Kroz pjesmu, ples, tamburašku glazbu, literarni i kreativni rad svoje umijeće predstavilo je osam hrvatskih udruga koje djeluju na području Srijema: HKPD Matija Gubec iz Rume, Zajednica Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i Društvo hrvatske mladeži Zemuna, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, HKPD Tomislav iz Golubinaca i domaćini HKD Šid iz Šida. Bogatim kulturno-umjetničkim programom, izvedbom plesova, glazbe i pjesama članovi hrvatskih udruga iz Srijema još su jednom dokazali svoju spremnost i želju za očuvanjem kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

Ovo je deseta godina kako Hrvatsko nacionalno vijeće organizira manifestaciju Srijemci Srijemci, kojoj je svake godine domaćin drugo mjestu u Srijemu gdje postoje i aktivno rade hrvatske udruge. Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo je manifestaciju Srijemci Srijemu manifestacijom od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Srbiji.

»Svaki sudionik programa, ali i oni koji su u publici, mogu vidjeti da je ponos biti Hrvat, što nam je i kampanja u ovom popisu. Svakako da je veliki značaj da na njima prisustvuju i predstavnici lokalnih samouprava kao što su s nama na ovogodišnjoj manifestaciji bili predstavnici Općine Šid. Nadam se da će se suradnja s njima nastaviti i u budućnosti. Također, iznimno nam je drago što je Radio televizija Vojvodine prenosila događaj kako bi Hrvati u Srbiji bili vidljiviji i u pozitivnom svjetlu, a ne u nekoj negativnoj medijskoj konotaciji što je često slučaj«, izjavila je predsjednica krovne institucije hrvatske zajednice u Srbiji Jasna Vojnić.

Srijemci Srijemu su prvi puta održani prije deset godina u Srijemskoj Mitrovici. Jedan od organizatora manifestacije je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. 

»Prije deset godina je započela  jedna manifestacija koja ne samo da treba imati budućnost nego bi trebala biti osnova našeg rada. Bilo je to traženje kako susret pretvoriti u pokazivanje i prikazivanje svog godišnjeg rada. Činilo se da bi se moglo na tu temu kazati nešto što mi radimo, kako živimo i kako djelujemo. Onda smo shvatili da je najvažniji susret, zajedništvo, motivacija jedni drugih. Da pokažemo ono što volimo, kako volimo i kako radimo. Bilo je godina kada to nije bilo jednostavno i lako, ali ipak su se svake godine okupljale udruge. Sada mogu reći da su neke udruge pasivne, neke udruge su nove, ali opet imamo jedan prosjek udruga koje svake godine pokažu djecu, mlade, pa i one najstarije. Rekla bih da kada gradiš na prošlosti, kada si u sadašnjosti svoj na svome, onda to tek u budućnost ima svoju jačinu. Moramo gledati u budućnost. Gledali smo djecu, mlade koji su svirali i plesali i možemo reći da hrvatska zajednica ipak ima budućnosti i u Srijemu. Zajedništvo nam je na pozornici i nakon toga. To nam je prioritet u današnjem vremenu, jer amaterske udruge rade u vrlo teškim uvjetima i tu se često sve zasniva na ljubavi i na entuzijzmu«, kazala je Katarina Čeliković. 

»Posebno je značajno što se manifestacija održava u vrijeme popisa stanovništva i pred izbore novog saziva Hrvatskog vijeća. Nadamo se da ćemo i mi imati predstavnike u našoj krovnoj instituciji. Bio nam je veliki izazov organizirati ovaj kulturni događaj, ali smo sretni što zajedničkim snagama s organizatorom u tome uspjeli. Drago mi je što smo okupili stare i nove članove Društva i što smo uspjeli pripremiti se i predstaviti u pravom svjetlu. Nakon ove manifestacije HKD Šid će intezivirati svoj rad, posebno rad folklorne i tamburaške sekcije i pripremati se za nova druženja«, kazala je predsjednica HKD-a Šid Zorica Šafatik.

»Bilo je važno pronaći snagu i iznjedriti pozitivan duh, skupiti snagu i volju i doći u Šid da se konačno vidimo poslije dužeg vremena. Mislim da je sama manifestacija potakla kulturno-umjetnička društva da se pokrenu i krenu intenzivnijim radom. To će svima dobro doći, kako samim udrugama tako i na kulturnom planu i drago nam je da se i u Srijemu nešto pozitivno i lijepo događa«, istaknuo je predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Rume Zdenko Lanc.

Manifestaciji su nazočili predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, općine Šid, Katoličke crkve u Srijemu, HNV-a, ZKVH-a i NIU Hrvatska riječ.

Srijemce Srijemu organizirala Fondacija Cro-Fond i HKD Šid uz suorganizaciju HNV-a, ZKVH-a, župe Presvetog Srca Isusova u Šidu, župe svete Katarine u Sotu, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Potpora za realizaciju projekta: Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice