UBH Dužijanca

Risari Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca već godinama unazad aktivno sudjeluju na manifestacijama branja kukuruza, gdje se svake godine vrate s nekoliko osvojenih nagrada. Tako su proteklog vikenda (1. listopada) gostovali u Crnoj Bari, gdje je ujedno proslavljen i dan sela. Po riječima Marije Kujundžić, koja je i ovoga puta okupila risare, natjecanje u branju kukuruza je bilo teže nego ikada, ne zbog teškog posla nego zbog činjenice da kukuruzi ove godine nisu nikako rodili i da ih gotovo nema. Organizatori su dodatno organizirali natjecanja poput ubacivanja kukuruza u košareve, traženje istih u džakovima, te brojne druge aktivnosti, među kojima je bilo i natjecanje u kvaliteti rakije.

Risari su se i ovoga puta pokazali u najboljem svijetlu, te su u berbi kukuruza osvojili prvo i treće mjesto, dok je drugo mjesto osvojila ekipa iz Novog Orahova.

Već sljedećeg vikenda (15. listopada) risari odlaze na novu manifestaciju, no ovoga puta u Novo Orahovo. U ovome mjestu godinama se također organizira natjecanje u branju kukuruza, ali kako su organizatori najavili ove godine iz poznatih razloga branje će biti revijalnog karaktera, ali će se manifestacija, kako bi sačuvala kontinuitet, održati. 

»Svi oni dolaze redovito kod nas na Takmičenje risara i ovo je naš uzvratni posjet. Iako neće biti natjecanja, te će ljudi iskoristiti ovu priliku za zabavu i druženje«, kaže Marija Kujundžić. 

Potpora za realizaciju projekta: Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice