Subotica primjer dobrih odnosa

Subotica je primjer kako se na pravi način njeguju međunacionalni odnosi, mjesto u kojem se ne ističu različitosti već se njeguje posebnost, zaključeno je na sastanku gradonačelnika Subotice Bogdana Labana s Miloradom Pupovcem, liderom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), poslanikom u Hrvatskom saboru i predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV), i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim.
– Subotica se može podičiti time da čuva identitete svih svojih građana, bez obzira na njihovu vjeroispovijest ili nacionalnu pripadnost i upravo ta posebnost predstavlja polugu zajedništva i prosperiteta Subotice i našu potrebu i želju da napredujemo i razvijamo se poštujući jedni druge – rekao je Bogdan Laban i naglasio: – Naša politika jest politika predsjednika Aleksandra Vučića, koji se bori za mir i stabilnost u regiji i zalaže za unaprjeđenje ozračja i stvaranje uvjeta za prosperitetniji život svih građana Srbije.
U razgovoru s Miloradom Pupovcem, a u prisustvu predstavnika hrvatske nacionalne manjine, gradonačelnik je upoznao goste s nizom projekata koji su završeni ili su u tijeku u Subotici, naglasivši da se predano radi na realizaciji projekata koji će poboljšati uvjete života svih Subotičana u svim segmentima, od obrazovanja, kulture, sporta, socijalne i dječje zaštite, do otvaranja novih tvornica i novih radnih mjesta.
Predsjednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac istaknuo je da svi bi svi gradovi u Srbiji, a pogotovu u Hrvatskoj mogli slijediti primjer Subotice i ukazao na impresivne podatke iznesene od strane domaćina, koji ukazuju na veoma pozitivan trend razvitka kojim se Subotica kreće, a naročito je važna tješnja povezanost kroz projekte prekogranične suradnje kojima teže i jedni i drugi.
– U kontekstu europske perspektive, jako je važno da ovakvim posjetima napravimo nešto korisno, rekao je Pupovac i dodao da dobrim odnosom spram manjina u svojoj zajednici, Subotica i Srbija i te kako pomažu svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj.
– Subotica će uvijek dati vjetar u leđa za politiku prijateljstva i suradnje, istaknuo je Laban i zaključio: – Nismo u poziciji biti svadljivi nego mudri, i pameću pobjeđivati. Tako ćemo najviše pomoći svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj ali i u drugim zemljama regije.
Nakon ovog sastanka, gradonačelnik Laban i prvaci srpske zajednice u Hrvatskoj susreli su se s predstavnicima udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske, i razgovarali o rješavanju otvorenih pitanja koja ih tište, a prije svega u području imovinskih prava.
Susret s liderom Srba u Hrvatskoj i predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, održan je uoči prijateljskog nogometnog meča reprezentacija Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj koji je, uz nazočnost dužnosnika iz srpske Vlade, odigran u Tavankutu, na simboličan način pridonoseći unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa.
Kabinet gradonačelnika