Susret podunavskih Hrvata u Gajiću

Položaj, potrebe i izazovi hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Mađarskoj, unaprjeđenje njihove suradnje s matičnom domovinom Hrvatskom, te »bunjevačko pitanje«, bile su glavne teme godišnjeg susreta podunavskih Hrvata kojeg je organizirala Osječko-baranjska županija u subotu, 3. lipnja, u Društvenom domu u Gajiću (Općina Draž, Hrvatska). Na svojevrsnom saboru bunjevačkih, šokačkih i srijemskih Hrvata iz triju država, govorili su predstavnici visokih državnih i manjinskih institucija, ministarstava, diplomacije.

Uz isticanje važnosti redovitih susreta na tromeđi, održavanja stalnih kontakata, usustavljivanja i obogaćivanja programa suradnje, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ovom je prigodom podsjetio kako »mi još uvijek predstavljamo najsiromašniju hrvatsku zajednicu u svijetu, što je nametnut krimen jer smo isključeni iz brojnih društvenih procesa, ekonomskih tokova i političkog života u kojem je od prije šest mjeseci učinjen radikalni iskorak mojim imenovanjem za ministra u Vladi Srbije«.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić istaknula je kako Hrvati u Srbiji ne bi mogli opstati bez pomoći Hrvatske, ne bi mogli ostvariti nijedan program, te kako su se u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući financijskoj potpori matične domovine uspjeli dobro posložiti i ući u velike projekte.

Također je navela i prijedloge za bolje funkcioniranje ovdašnjih hrvatskih institucija te izazove s kojima se susreću pripadnici hrvatske manjine u Srbiji.

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama