Međunarodni festival organskih proizvoda »Biofest« 11. i 12. listopada

Međunarodni festival organskih proizvoda »Biofest« bit će održan 11. i 12. listopada u Subotici.

Prvog dana, nakon svečanog otvaranje manifestacije od 11 do 14 sati sati planirana je panel diskusija na temu: »Sadašnjost i budućnost organske/održive proizvodnje u regiji« na Otvorenom univerzitetu.

Od 15 do 17 sati, planiran je obilazak vinograda u razdoblju konverzije, Ivice Davčika, iz Tavankuta

Prije šest godina je na pola hektara podigao vinograd koji je u trećoj godini prijelaznog razdoblja na organsku proizvodnju. Predsjednik je Udruženja vinara Tavankuta preko kojeg se zalaže da se njihova vina nađu na putu vina u našoj zemlji.

Drugog dana u Eko centru na Paliću u 11 sati počinje promocija autobiografije pod nazivom »VITA ORGANICA« prof. dr. Tereze Horvat Skenderović koja je osnivajući 1990. godine Udruženje TERRA’S ispisala povijest razvoja organske proizvodnje u regiji.

U isto vrijeme u kino dvorani Eurocinema Otvorenog univerziteta Subotica bit će projekcija ekološkog dokumentarnog filma: »Mali i veliki«, koji je režirao Želimir Gvardiol.

Bit će postavljena i dvodnevna izložba organskih proizvoda u holu Otvorenog univerziteta Subotica od 10 do 17 sati. Osim svježih ili prerađenih poljoprivrednih proizvoda, bit će izložena bio-zaštitna sredstva i đubriva. I ovoga puta posetioci će moći da dobiju informaciju o mogućnostima online kupovine. Izložba će biti upotpunjena minijaturama umetnice iz Zemuna, Mirjane Antić, novinarke u penziji koja inspiraciju nalazi u prirodi.

Po 19. put Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet Subotica organiziraju Međunarodni festival organskih proizvoda »Biofest«.

Cilj dvodnevne manifestacije koja će se održati 11. i 12. listopada je promocija organske ili ekološke poljoprivreda u Srbiji i regiji kao značajne gospodarske grana s aspekta ekonomskog razvoja, zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

Kako bi se razvio ovaj vid proizvodnje, na »Biofestu« se organizira izložba i promocija organske hrane, razni skupovi, te nagrađuju najbolji u ovom sektoru.