Vesić: Brza pruga do Subotice gotova do kraja 2024.

Brza pruga od Novog Sada do Subotice, odnosno granice s Mađarskom bit će završena do kraja 2024. godine, što je šest mjeseci prije roka, izjavio je danas ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić, prenosi Radio-televizija Vojvodine (RTV).

»Radimo s najboljim kompanijama na svijetu i nadam se da ćemo se već od ožujka 2025. moći voziti brzim prugama do Subotice«, rekao je Vesić te dodao da je Srbija u ovom trenutku na 15 kilometara postavljenih šina za ovu brzu prugu od ukupno 108 kilometara.

»Ukupno je završeno oko 76 posto radova na donjem stroju i oko 57 posto radova na svim nadvožnjacima, podvožnjacima i svemu što se radi. Naručili smo vlakove za testiranje za brzu prugu, što znači da ćemo možda već u ožujku, travnju ili svibnju 2025. na našem dijelu brze pruge pustiti brze vlakove i povezati Beograd, Novi Sad i Suboticu. Planirano je da se od Beograda do Subotice putuje sat i 12 minuta, a od Novog Sada do Subotice 45 ili 46 minuta«, kazao je ministar.

Vesić je naglasio i da je, kada je riječ o radovima, sve usuglašeno sa standardima EU, podsjećajući da se Srbija ljetos apsolutno usuglasila sa svim standardima i primijenila sve direktive EU kada je riječ o željezničkom prometu »jer smo na europskim željezničkim koridorima i drugačije ne možemo funkcionirati«.

»Kada Mađari budu završili svoj dio posla, kako je dogovoreno s njima, kada jednom uđete u vlak više nema stajanja na granicama, jer će kontrole putnih isprava biti u Beogradu, Novom Sadu, Subotici ili Budimpešti«, dodao je on, a prenosi RTV.