Galerija “dr. Vinko Perčić”, Subotica

Vinko Percic Logo

Galerija „dr Vinko Perčić” je ustanova galerijskog tipa, osnovana u svrhu promoviranja likovnih umjetnika različitih umjetničkih pravaca i radi očuvanja pokretne i nepokretne imovine poklonjene Općini Subotica od strane gosp. Vinka Perčića Ugovorom o poklonu od 29.11.1989. godine, a Općina Subotica 27.06.2006. godine donosi odluku o osnivanju Galerije „dr Vinko Perčić”. Ova novoosnovana općinska ustanova kulture obuhvata prostor zgrade i dvorišta od 8 ari i 70m2, gdje je sam objekat definiran kao zaštićeno kulturno dobro-spomenik kulture. U galeriji se nalazi oko 500 eksponata (slika, crteža, primijenjenih umjetnosti i predmeta iz radne sobe i ostalih prostorija gosp.Vinka Perčića).

zgrada_Vinko_PercicPrvi podaci o objektu datiraju s kraja 19. stoljeća, kada je njen vlasnik bio advokat Mihalj Gereb. Tijekom 1894. godine izvršena je prva adaptacija, po projektu mladog arhitekte iz Budimpešte Dežea Jakoba i tada fasada objekta dobiva raskošnu neobaroknu dekoraciju. Naročito lijep majstorski rad predstavljaju masivna vrata, sa dekorativnim detaljima od kovanog gvožđa. Bogata puna plastika u vitičastom spletu, skladno je ukomponirana u nadprozorna polja zaokruženim baroknim timpanom. Galerijski prostor ispunjen je eksponatima sa namjerom da izrazi interes kolekcionara, ukaže na krug umjetnika sa kojima je komunicirao i koje je direktno poznavao. Izbor od šezdeset sedam imena i 130 ostvarenja iz legata Galerije čine umjetnici i njihove slike iz razdoblja do 1914. godine: Stipan Kopilović, Jelena Čović, Bela Farkaš, Angela Mačković, Šandor Olah). Period između 1914. godine i 1945. godine ,obuhvata sljedeća imena: Arpad G. Balaž, Andraš Hanđe, Laslo Silađi, Jene Lenkei, Geza Hodi, Ištvan Na). Značajna su još imena tridesetih godina prošlog stoljeća: Imre Vinkler, Gustav Matković, Farago Endre, Almaši Gabor, Ivan Tikvicki, Marko Vuković.

Veliki ljubitelj umjetnosti i kolekcionar dr. V. Perčić, svoju kompleksnu zbirku je poklonio gradu Zagrebu, koju čine četiri sistematizirane grupe. Na prvom mjestu je Zbirka umjetnika s prostora bivše Jugoslavije, s kraja 19. stoljeća do danas, u kojoj se pored akademskih slikara nalaze i djela umjetnika naive. Drugi dio čine teme portreta dr. Vinka Perčića, treći je zbirka madžarskih umjetnika s polovice 19. stoljeća do 1941.godine i na kraju, dragocjena i vrlo zanimljiva kolekcija umjetničkih djela evropskih slikara od XVI. – XX. stoljeća. Ona je brojčano mala, ali vrijednošću likovnih ostvarenja nesumljivo najmarkantnija (Albrecht Durer, Rembrant van Rijn, Francisco Goya, Edouard Manet, Camille Pissarro, Pierre Renoir, Edgar Degas, Paul Cezanne, Paul Gaugin, Toulouse Lautrec, Pierre Bonnard, Henri Matisse, Raoul Dufy, Fernand Leger, Pablo Picasso, Oskar Kokoschka, Marc Chagall, Joan Miro, Henry Moore, Victor Vasarely, Bernard Buffet).

Umjetnine iz donacije dr. Vinka Perčića mogle su se vidjeti 27. Svibnja – 30. srpnja 1989. godine u organizaciji Strossmayerove Galerije i Muzejsko Galerijskog Centra – Muzejski prostor, Jezuitski trg 4, Zagreb, gdje su autori izložbe bili gosp. Vinko Zlamalik i gosp. Đuro Vanđura. Zbirka doktora Perčića odiše tolerancijom i otvorenošću. Kolekcionar je pažljivo promatrao ugledne profesionalce, samouke uglednike likovne scene i amatere, ne obazirući se na pripadnost u višenacionalnom kreativnom kolopletu. Na svoj osoben način služio je umjetnosti, više instiktom no znalavaštvom, prvenstveno željom da utemelji zajedničko, nikako s namjerom osobne koristi.

Dr. Vinko PercicDr. Vinko Perčić (20. 02.1911.- 24.11. 1989.)  rodio  se na jednom od subotičkih atara koji je službeno nazivan Hrvatski majur (nakon rata preimenovan u Mala Bosna). Pučko i srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Subotici (1911-1931). 1931. godine upisuje Medicinski fakultet u Grazu koji nastavlja i završava u Parizu (1934-1935). Za doktora medicine promoviran je 1937. godine a nakon odsluženog vojnog roka i obavljenog staža u bolnici postavljen je za sekundarnog liječnika na odjelu interne bolesti Gradske bolnice u Subotici (1938). Krajem 1939. godine pozvan je obnašati dužnost trupnog liječnika na području Slavonije i Baranje, a od 1941.godine djeluje u Vojnoj bolnici u Beogradu. Vrativši se iz Jugoslovenske narodne armije 1947. godine postavljen je za načelnika internog odjela bolnice u Subotici gdje istovremeno otvara i privatnu liječničku ordinaciju. Godine 1955. odlazi na stručno usavršavanje u London gdje stječe nova iskustva u gastroenterologiji i endoskopiji, boravi u klinikama u Washingtonu i New Yorku, a nakon povratka postaje predsjednik Podružnice Liječničkog udruženja. Vrijeme između 1959.-1971. predstavlja razdoblje najveće popularnosti i znanstvenog ugleda dr. Vinka Perčića a i najplodnije vrijeme obogaćivanja kolekcije umjetnina. Važno je istaći da su tada i ugledne aukcijske kuće „Sotheby“ i „Christie“  u Londonu važne lokacije za nabavku umjetničkih djela koje danas daju posebno značenje. Odlaskom u mirovinu potpuno se posvećuje svojoj zbirci, ono što je kolekciji nedostajalo osim kupovine nadomjestilio se  i konceptom zamjene primijenjenih umjetnosti tako da su keramički proizvodi Tvornice Zsolnay iz Pečuha  postale “žrtvom”, ali se zato zbirka obogaćivala  novim imenima i umjetničkim ostvarenjima.

U dosadašnjem radu realizirani programi i projekti su (KLIKOM NA IME UMJETNIKA OTVARATE STRANICU SA MATERIJALOM SA IZLOŽBE):

Izložbe iz 2007.

Stipan Kopilović, 130 godina od rođenja slikara
Izložba SUBcOnTInental Cab
Ivan Tikvicki Pudar, Pejzaži
Boris Cvjetanović, City

Izložbe iz 2008.

Remont galerija
Antun Božićević, Art is not allowed here
Art klinika, Prva Petoletka
Gabrijel Savić, Digressions Of Mortality Until Robotic Metaphysics
Ksenija Kovačević i Ratka Lugumerski – Noć muzeja, Anecdote Amoureuse
Radionica VacuumPack

Izložbe iz 2009.

Dalibor Martinis, Ciklus Data Recovery
Igor Hofbauer
Noć Muzeja 2009, PLEH u Subotici
Slikarstvo između dva rata
Devetnaest umjetnika iz Napulja, Soba sa pogledom
Želimir Žilnik, Između Putina i Obame
Zoran Todorović
Jurij Krpan, Galerija Kapelica

Izložbe iz 2010.

Milica Rakić
Milica Tomić
Slaven Tolj i Sandro Ðukić
Vladimir Nikolić
Zoran Nakovski

Izložbe iz 2011.

Kolekcionarska popudbina Vinka Perčića
Kristian Kožul, The Old Cabinet
Igor Bošnjak
Salvador Dali, Beskrajni minut
Sava Halugin – Noć Muzeja, Adumbracije
Zlatko Kopljar, “K”
Vlastica Delimar i Milan Božić

Izložbe iz 2012.

Ivana Smiljanić, Ženske priče
Andy Warhol, 15 minuta slave
Noć Muzeja 2012
Vlasta Žanić, Kruške i jabuke

Izložbe iz 2013.

Hommage slikarstvu
Branko Franceschi, Ljubav prema subverziji
Uroš Đurić, Danas sam naleteo ponovo na tebe i nemam predstavu šta hoćeš

Izložbe iz 2014.

Bálint Szombathy, Bili smo Heroji
Izložba Muzeja objekta
Andreja Kulunčić, Drugo lice demokracije