Tamburaški orkestar HKPD-a “Matija Gubec” iz Tavankuta održao koncert u ovom mjestu: Pokazali znatan napredak

god. koncert mgtamb 2010-3Godišnji koncert tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Matija Gubec” iz Tavankuta okupio je 27. listopada 2010. godine, ljubitelje tamburaške glazbe u sportskoj dvorani mjesne osnovne škole. Osmorica mladih tamburaša izveli su šarolik repertoar pjesama, među kojima su se našle ovdašnje, kao i tamburaške pjesme iz Republike Hrvatske, te nekoliko instrumentalnih skladbi.

Među brojnom publikom bio je i doskorašnji stručni voditelj orkestra Stipan Jaramazović, koji je došao pružiti potporu mladim tamburašima. On je izrazio zadovoljstvo što su njegovi učenici, s kojima je radio u proteklih deset godina, pokazali veliki napredak i sazreli u glazbenom smislu, što je publika imala prigodu i čuti na ovom koncertu.

“Članovi ovoga orkestra počeli su svirati tamburu u vrijeme kada sam i ja započeo svoj rad u Tavankutu. S obzirom da sam sve do nedavno bio njihov voditelj, večerašnji repertoar pripremali smo zajedno, počevši još proljetos. Odabrali smo pjesme za koje mislim da su zanimljive i njima i publici, a naravno, odlučili smo se i za nekoliko instrumentala, jer orkestar mora pokazati što sve može izvesti”, naglasio je Stipan Jaramazović, dodajući pritom da je došlo vrijeme da netko mlađi preuzme nove glazbene izazove u ovome orkestru.
Zadovoljstvo publike, ali i samih izvođača održanim koncertom svakako je rezultat marljivog rada, što zahtijeva i određena odricanja, ali je vrijedno truda, smatra privremeni voditelj, a ujedno i član Tamburaškog orkestra HKPD-a “Matija Gubec” Zoran Galfi.

god. koncert mgtamb 2010-2Dobroj atmosferi na koncertu svakako su pridonijele i “vokalne snage” ovoga orkestra – Boris Godar i Bernardica Vojnić Mijatov, kao i gosti koncerta – Tamburaški orkestar Glazbene škole “Požega”, čiji su članovi po prvi puta nastupili u Tavankutu, gdje im je, kažu, bilo vrlo lijepo.

“Požeški orkestar osnovan je 2004. godine i broji 25 članova osnovne i srednjoškolske dobi, od kojih se neki s tamburom druže više od deset godina”, kaže dirigent orkestra profesor tambure Saša Botički i dodaje:

“To su učenici Osnovne i Srednje glazbene škole, a mnogi od njih imaju i svoje tamburaške bendove. Na koncertima najčešće izvodimo skladbe koje su utemeljene na slavonskim motivima, ali su isto tako u našem repertoaru zastupljene i složenije tamburaške izvedbe, primjerice poput Mozartovih i Bachovih skladbi”, kaže prof. Saša Botički, navodeći da orkestar često nastupa na festivalima tamburaške glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu, te sudjeluje na različitim natjecanjima, a protekloga vikenda bili su ujedno i gosti na koncertu Udruge “Festival bunjevački pisama”, održanom u Velikoj vijećnici Gradske kuće.