Tavankućani uljepšali kulturno ljeto grada Biograda na moru

Članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Matija Gubec” iz Tavankuta boravili su u Biogradu na moru 2013. godine, gdje su, na poziv gradonačelnika ovog grada Ivana Kneza, bili sudionicima programa manifestacije “Kulturno ljeto grada Biograda”. U sklopu šestodnevnog boravka Tavankućani su za tamošnje mještane i turiste priredili nezaboravnu izložbu slika od slame, te predstavili svoju kulturnu baštinu kroz bunjevačku nošnju, ples i tamburašku glazbu, kao i turističke potencijale svoga kraja.

U vezi s tim upriličeno je nekoliko radnih sastanaka na temu uspostavljanja turističke i kulturne projektne suradnje između Biograda i Tavankuta, a najvažnijim svakako je bio prijem u biogradskoj Gradskoj vijećnici kod gradonačelnika Ivana Kneza.

Gradonačelnik Biograda na moru je tom prilikom upoznao goste s projektima koji se u gradu provode posljednjih nekoliko godina, a potom su Tavankućani predstavili svoje kulturne aktivnosti, te aktualne i predstojeće projekte na razvitku ruralnog turizma. Razmatrane su i mogućnosti buduće suradnje ova dva mjesta, navodi za naš program predsjednik HKPD-a Ladislav Suknović: “Vođeni su konkretni razgovori oko povezivanja grada Biograda i Tavankuta, i to ne samo glede kulturnih manifestacija, nego i u okviru projektnih nastupa, budući da se Hrvatskoj sada otvaraju još kvalitetniji fondovi Europske unije. Osim toga, dobro bi nam došlo i njihovo dosadašnje iskustvo u svezi apliciranja ka fondovima EU. Tako smo već dogovorili uzvratni posjet gradonačelnika Ivana Kneza Tavankutu, kada ćemo dogovoriti konkretne aktivnosti u svezi zajedničkih projekata u području kulture i turizma, s kojima bismo aplicirali za sredstva iz europskih fondova.”

Vrlo zapažena bila je izložba slika i suvenira od slame, koju su članovi HKPD-a priredili u Zavičajnom muzeju grada Biograda, gdje je oko 250 posjetitelja imalo priliku vidjeti jedinstvenu umjetnost u tehnici slame, po kojoj je ovo društvo nadaleko poznato. Prigodom otvorenja izložbe nastupili su folklorna skupina i tamburaši, a poseban dojam na posjetitelje, ističe Suknović, ostavila je modna kreacija protkana žitom: “Za posjetitelje naše izložbe je, uz slike od slame, vrlo atraktivna bila kreacija naše dizajnerice Sande Benčik, koja je predstavila haljinu optočenu klasjem žita. Osim toga, tijekom izložbe smo predstavili i gastronomsku ponudu Tavankuta, čime smo predočili jednu sveukupnu kulturno-turističku ponudu našega sela.”

Gradonačelnik grada Biograda organizirao je za svoje goste cjelodnevni izlet brodicom na Kornate, a svoj boravak na moru “Gupčevi” su članovi upotpunili s još dva vrlo posjećena folklorna nastupa na rivi i ispred Gradske uprave, što nije promaklo niti tamošnjim medijima, koji su ovo zanimljivo gostovanje Tavankućana zabilježili u lokalnom zadarskom tisku i televiziji.