NEKADAŠNJE SEKCIJE HKPD MATIJA GUBEC I ČITAONICA

ŠAH I PING – PONG SEKCIJA HKPD MATIJA GUBEC

Već 1949. godine Željko Balažević, Antun Balažević Burgo, Vince Dulić i drugi često su se okupljali oko šahovskih ploča. Budući se broj ljubitelja šahovske igre povećao (Blaža Zelić, Lajoš Hirt i drugi) 1952. godine osnovana je šah sekcija. Na lokalnim natjecanjima (Đurđin, Bajmok i drugi) Tavankutska šah sekcija postigla je zapažene rezultate, kao i na simultankama s velemajstorima Udovčić, Trifunovićem i Fudererom, s majstorom Buljovčić i drugima. Najviši stupanj šahovskog umijeća i najbolje rezultate postigao je Stipan Godar.

Šah sekcija je prestala s radom 1956. godine, ali time nije prestala ljubav Tavankućana za tu igru. Šah, naime, i dalje okuplja veliki broj zaljubljenika i znatiželjnika. Ping – pong sekcija nije imala veće značenje za djelatnost Društva i njegovu afirmaciju. Društvo je udovoljavajući interesu mladih 1953. godine kupilo ping – pong stol, ali budući nije imalo potrebne prostorije, smješten je u prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a tada su i zainteresirani prešli u DVD, pa je ova sekcija u Društvu prestala postojati.

ČITAONICA HKPD MATIJA GUBEC

Zemljoradnička zadruga u Tavankutu darovala je Društvu 120 knjiga i to je bio početak stvaranja Čitaonice. Od zarade dramske sekcije kupovane su knjige, pa je tako povećan knjižni fond, a dodatak je bilo i 20 knjiga dobivenih kao nagradu za treće mjesto na natjecanju dramskih skupina održanom na Kelebiji 1950. godine, na kojem je Društvo nastupilo s predstavom Izbiračica Koste Trifkovića.

Čitaonica je počela s radom 15. kolovoza 1952. godine, kada je Društvo dobilo na korištenje dvije prostorije u Zadružnom domu u Tavankutu. Za knjižnjičara je angažirana Kata Stipić. U čitaonici su uzimale knjige na čitanje, čitao se dnevni tisak, časopisi i druge publikacije, a održavane su i probe dramske sekcije, igrao se šah i odvijale su se i druge aktivnosti Društva. Kati Stipić u čitaonici u radu s djecom pomagala je učiteljica Ivanka Cvijin.

Budući se povećao knjižni fond i djelatnost čitaonice se tako razvila da je to tražilo stalno zaposlenu osobu s punim radnim vremenom Društvo je 1956. godine čitaonicu dalo na upravljanje NOO Tavankut, a kasnije je čitaonica ušla u sastav Gradske knjižnice u Subotici. Kata Stipić je i dalje, sve do odlaska u mirovinu, vodila knjižnicu i čitaonicu.