VIII. Dani Balinta Vujkova

U znaku očuvanja jezika i knjige preko časopisa

Trodnevna, najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini održana je od 22. do 24. listopada a započela je svečanim otvorenjem u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

Tvodnevni međunarodni stručni skup održan je u čitaonici Gradske knjižnice na teme “Sakupljački rad Balinta Vujkova” i “Književni tisak u podunavskih Hrvata”.

Program namijenjen djeci po nazivom “Narodna književnost u školi” održan je u Velikoj vijećnici Gradske kuće pred oko 400 djece iz vrtića i učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Predškolci iz vrtića “Marija Petković – Sunčica” i učenici područne OŠ “Ivan Milutinović” iz Male Bosne, izveli su nekoliko igrokaza po motivima narodnih pripovjedaka koje je zapisao Balint Vujkov. Zlatko Romić je predstavio najnoviju knjigu iz opusa Balinta Vujkova “Cviće i kamen” koja je potom darovana svim školskim knjižnicama i izvođačima programa.

U Čitaonici Gradske knjižnice predstavljen je ugledni zagrebački nakladnik AGM. Programe je pratila izložba književnih časopisa. Za VIII. dane Balinta Vujkova tiskana je njegova prva knjiga “Cviće i kamen” koja je po tradiciji darovana školskim knjižnicama.

U bogatom programu Multimedijalne večeri predstavljeni su hrvatski književnici, odlikovani ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koje im je 7. listopada 2009. godine, u povodu Dana neovisnosti, uručio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić (Jasna Melvinger, Lazar Merković, Petko Vojnić Purčar i Vojislav Sekelj).

Drugu godinu za redom Organizacijski je odbor dodijelio nagradu za životno djelo na području književnosti pod nazivom BALINT VUJKOV DIDA – koja je ove godine pripala hrvatskom književniku Petku Vojnić Purčaru.

Multimedijalna večer nastavljena je programom u kojem su nastupili glumci HNK “August Cesarec” iz Varaždina koji su izveli program pod nazivom TI DRAGA, TI REČ MI DOMAČA – izbor iz kajkavske poezije i proze. Oni su pokazali kako se na dijalektu može govoriti ali i pisati književnost.

Sudionici skupa i članovi obitelji Vujkov položili su u petak, 23. listopada vijenac na grob Balinta Vujkova na kojem je prošle godine uklesana njegova misao: “Narodu pruži ono što razumije a to je ispred svega njegov govorni jezik, kojeg je ipak usisao, sa meterinim mlikom! Uz to – ja 55. g. vjerujem – taj jezik je krasan i prekrasan. Vjerujem čak i to, da sam ga ponekad uspio, ‘fotokopirati’ u toj ljepoti!”

Gosti su imali prigodu posjetiti djecu u tavankutskoj osnovnoj školi “Matije Gupca” gdje su posebno srdačno s djecom razgovarali Jakša Fiamengo i Petko Vojnić Purčar.

[flagallery gid=48]