XI. Dani Balinta Vujkova

U znaku Godine hrvatskih velikana u Vojvodini održani su XI. Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi. Manifestacija je ove godine održana jedanaesti put, 18. i 19. listopada u Subotici, u organizaciji Hrvatske čitaonice, uz suorganizaciju Gradske biblioteke u Subotici te logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

XI. Dani Balinta Vujkova su obuhvatili nekoliko programa, među kojima su program za učenike pod nazivom “Narodna književnost u školi”, stručni skup, multimedijalna večer, književna večer uz predstavljanje novih knjiga, polaganje vijenaca na bistu Balinta Vujkova, kao i dvije prateće izložbe.

Stručni skup

Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova ocjenjuje ovu, najveću književnu manifestaciju Hrvata u Vojvodini vrlo uspjelom kako radi bogatog programa namijenjenog različitim ciljnim skupinama, tako i radi stručnog skupa čija je tema bila Godina hrvatskih velikana u okviru kojeg je svoja izlaganja iznijelo osamnaest uglednih gostiju iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Vojvodine. U skupu je sudjelovalo nekoliko mladih osoba koje tako osiguravaju kontinuitet u proučavanju književne baštine Hrvata u Podunavlju. Stručni skup su i ove godine pratili gimnazijalci koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.

Manifestacija je održama u znaku stoljetnih obljetnica rođenja hrvatskih književnih velikana u Vojvodini: 150. obljetnice rođenja pjesnika i svećenika Ante Evetovića Miroljuba, 100.-tih obljetnica rođenja književnika Ante Jakšića, književnika, bibliografa i svećenika Ivana Kujundžića te književnika Balinta Vujkova. Tematiziran je i život i rad književnika, skladatelja, orguljaša i knjižničara Stanislava Prepreka iz Petrovaradina o 30. obljetnici njegove smrti. Vrijeme u kojem su živjeli i ideologije toga vremena znatno su utjecale na ove velikane te su posljedice bile tragične jer su im opusi ostali nepoznati i stručno neiščitani. Stoga je pred stručnjake književnosti stavljen zadatak kritički i stručno obraditi njihovo književno djelo. Zbornik radova planira se tiskati nakon dva održana stručna skupa kako bi se radovi mogli što brže naći u javnosti.

Sudionici stručnog skupa: Marina Balažev iz Subotice (Tragovi vitalizma u Jakšićevim pjesmama prve faze), Vladan Čutura iz Subotice (Poetika romantizma u pjesništvu Ante Evetovića Miroljuba), Nevena Mlinko iz Subotice (Pripovijetke za djecu Ivana Kujundžića Deran s očima i Ante Jakšića Povratak u djetinjstvo), Zvonimir Pelajić iz Plavne (Šokački elementi u lirici Ante Jakšića), Mila Markov Španović iz Srijemske Mitrovice (O Srijemcima u pripovijetkama Balinta Vujkova: Baća-Šmrkina mlada, Kvočka nadojila piliće, Kad bi se sve vode pretvorile u vino, Bog je reko…), Vojislav Sekelj iz Subotice (Motiv zmaja u pripovijetci Balinta Vujkova „Zmaj i pudar“), Milovan Miković iz Subotice (Balint Vujkov u svijetu goblina, trolova, orka i hobita), Katarina Čeliković iz Subotice (Izazovi i rješenja bibliografske obrade narodnih pripovjedaka Balinta Vujkova), Stevan Mačković iz Subotice (Društveno ozračje u Subotici na prijelazu 20-30-tih godina XX. stoljeća), Ernest Barić iz Pečuha(O jeziku pripovjedaka Balinta Vujkova prikupljenih u podravskom dijelu Mađarske), Stjepan Blažetin iz Pečuha (Usmene pripovijetke iz okolice Pečuha u knjizi Balinta Vujkova Zlatni prag), Robert Hajszan iz Pinkovaca (Gradišćanske povidajke sakupljene od Balinta Vujkova), Bernadica Ivanković iz Subotice (Uređivačka rješenja objavljivanja narodnih pripovjedaka Balinta Vujkova u monografskim publikacijama), Ružica Pšihistal – Tatjana Ileš iz Osijeka (Bitno je da priča ide dalje: o narodnoj i popularnoj kulturi), Silvestar Balić iz Pečuha (Zbirke hrvatskih usmenih pripovjedaka iz Mađarske), Sanja Vulić iz Zagreba (Jedan od mogućih pristupa književnom djelu Ante Jakšića), Tomislav Žigmanov iz Subotice (Ideologije i sudbine književnog stvaralaštva i života Kujundžića, Jakšića i Vujkova) i Davor Bašić Palković iz Subotice(Knjiška produkcija od Dana do Dana 2012.).
Nove knjige

Veliki je uspjeh tiskanje triju knjiga, od toga dvije su s narodnim pripovijetkama Balinta Vujkova: „Šta u oca to u dice“ u sunakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatske riječi koju je priredila Bernadica Ivanković te „Gradišćanske povidajke“ u nakladi Panonskog instituta iz Austrije koju je pripremio dr. Robert Hajszan. Treća je knjiga poezije za djecu „Čudan ovaj bili svit“ Josipa Dumendžića Meštra iz Bođana u nakladi Hrvatske čitaonice koja je predstavljena djeci u programu za djecu Narodna književnost u školi.

Program za učenike – Narodna književnost u školi

„Narodna književnost u školi“ okupila je u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ 18. listopada oko četiri stotine učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.

Tom prilikom djeci je predstavljena knjiga poezije za djecu „Čudan ovaj bili svit“ Josipa Dumendžića Meštra iz Bođana u nakladi Hrvatske čitaonice. Pjesnik Josip je oduševljeno djeci pričao koliko je volio čitati kao dijete, a potom su knjige podijeljene školskim knjižnicama kako bi svatko mogao pročitati pjesme iz čudnog bilog svita.

Kao i svake godine djeca su mogla pogledati predstave priređene po narodnim pripovijetkama koje je zapisao Balint Vujkov. Djeca iz vrtića „Bambi“ iz Male Bosne izvela su igrokaz „Najveći lopov među zvirima“ u čemu im je pomogla odgajateljica Marija Skenderović. Potom su dramatizaciju pripovijetke „Ko je propio jorgan pokriva se šeširom“ odglumili učenici Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice uz pomoć učiteljica Danijele Romić, Biljane Vojnić Hajduk i Sanje Dulić.

Književna večer

Na književnoj večeri priređenoj u četvrtak, 18. listopada predstavljene su dvije nove knjige s narodnim pripovijetkama Balinta Vujkova i nakladnik iz Zagreba Teovizija. Predstavljene su najnovije knjige s pripovijetkama koje je zapisao Balint Vujkov – „Gradišćanske povidajke“ o kojima je govorio književnik iz Austrije Robert Hajszan, i „Šta u oca to u dice“, za koje organizatori smatraju da su veliki iskorak u objavljivanju hrvatskih narodnih pripovijedaka. Ovu knjigu je predstavila priređivačica zbirke Bernadica Ivanković, predsjednica Hrvatske čitaonice iz Subotice.

Prateće izložbe

U galeriji Gradske biblioteke priređena je izložba knjiga i fotografija književnih velikana čije su obljetnice tematizirane na stručnom skupu (Ante Evetovića Miroljuba, Ante Jakšića, Ivana Kujundžića te Balinta Vujkova).

U kataloškoj sobi Gradske biblioteke postavljena je izložba knjiške produkcije Hrvata između dvaju Dana Balinta Vujkova.

Multimedijalna večer – nagrade za životno djelo i za najbolju knjigu 2011.

Nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeljena je književniku Milovanu Mikoviću. Prvi puta je na završnoj večeri proglašena najbolja knjiga za 2011. godinu pod nazivom „Emerik Pavić“ koju dodjeljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Najbolja knjiga u 2011. je „Kako se branilo dostojanstvo“ Vojislava Sekelja.

Polaganje vijenaca na bistu Balinta Vujkova

Vijence na bistu Balinta Vujkova u parku književnika pokraj Gradske kuće položili su Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova (Hrvatska čitaonica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata), Gradska biblioteka Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici čime svjedoče svoju odlučnost u izgradnji kulture sjećanja.

Potpora

Manifestaciju je organizirala Hrvatska čitaonica u suradnji s Gradskom bibliotekom Subotica a uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Vrijednost ove manifestacije svojom materijalnom potporom potvrdili su Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine te Ministarstvo kulture Republike Srbije, a očekuje se, kao i do sada potpora Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske posredstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu.

[flagallery gid=50]