Književno prelo 2014

Književno prelo svojevrsna je skupština na kojoj Hrvatska čitaonica podsjeti na sve aktivnosti realizirane tijekom protekle godine, a u kojima je bila glavni organizator ili suorganizator, rekla je predsjednica ove kulturne udruge Bernadica Ivanković na početku osmog po redu Književnog prela, održanog 28. veljače 2014., u HKC „Bunjevačko kolo“.

Kako je podsjetila, i 2013. godina započela je Književnim prelom, potom je u Subotici održan 11. pokrajinski susret pučkih pjesnika „Lira naiva“, uslijedio je VII. etno kamp koji je okupio oko 70–ero djece, pa XII. Dani Balinta Vujkova na kojima su prisustvovali predsjednici Srbije i Hrvatske, Tomislav Nikolić i Ivo Josipović, potom XII. Pokrajinska smotra recitatora nakon koje su djeca putovala u Slavonski Brod, a Hrvatska čitaonica je sudjelovala i u obilježavanju Godine hrvatskih velikana u Vojvodini.

Mala scena je također bila aktivna i odigrane su dvije predstave. Dječja skupina je imala predstavu „More“, s kojom je sudjelovala u Lemešu na festivalu, a „Tamburaški oproštaj“ je predstava koja je, osim u cijeloj Vojvodini, odigrana i u Mađarskoj.

Podsjećajući da je Hrvatska čitaonica u veljači napunila 12. rođendan, Bernadica Ivanković je najavila da se pripremaju nove aktivnosti, te da će udruga proširiti i rad s djecom. „To je naša budućnost i želimo ovu našu lipu ikavicu i lijepu ijekavicu prenijeti na našu djecu, kako bi ih ona mogla prenijeti na svoju, da ne umre naša bunjevačka ikavica ali ni standardni hrvatski jezik.“

Voditelji Davorin Horvacki i Donna Karan vodili su publiku na putovanju kroz riječ i rič, uz pjesmu djece koja su sudjelovala u etno kampu uz pratnju Nikole Bašića i Anite Kovač. Čuli su se stihovi pjesnika, Đule Milodanović i Ivana Kovača. Ikavica – topla i autentična, dalmatinska, donijela je miris mediterana u poetskoj priči pjesnikinje Josipe Dević.
Katarina Čeliković, potpredsjednica Hrvatske čitaonice, predstavila je knjišku produkciju, naglasivši kako su i prošle godina objavljene tri knjige: „Lira naiva 2013.“, Zbornik radova sa stručnih skupova Dana Balinta Vujkova i prvi strip „Poplašeno jaje“ na bunjevačkoj ikavici. S njom je bio i autor stripa Petar Tikvicki koji je strip crtao nakon dvadesetak godina pauze, te je to bio pravi izazov za njega.

Tamburom su publiku počastili tamburaši Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“. Prvi dio programa završila je Nevena Mlinko uručivši poklon-knjige prof. Zoranu Nagelu koji je prvi na Facebook profilu Hrvatske čitaonice pogodio datum Književnoga prela, a potom je publiku pozvala na zanimljivu nagradnu igru. Trebalo je pogoditi čiju stotu obljetnicu obilježavamo ove godine – nakon prve rečenice „Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem“ bilo je jasno da se radi o Antunu Gustavu Matošu te je dar otišao u ruke dobrom poznavatelju pjesnika A. G. Matoša.

Prijatelji iz Croatia Recordsa u Beogradu odlučili su djecu koja sudjeluju u programu darivati nosačima zvuka s pričama i pjesmama, a Nevena je pročitala njihovu čestitku Hrvatskoj čitaonici u povodu 12. rođendana budući da je Čitaonica osnovana 12. 02. 2002. godine.

Po starom običaju, drugi dio programa ispunila je predstava gostiju – ovoga puta iz Lemeša. Dramska skupina Hrvatsko–bunjevačkog kulturno–umjetničkog društva „Lemeš“ odigrala je predstavu „Triput Bog pomaže“ autora Marjana Kiša. Bila je ovo dobra prilika i da se nabave knjige, ali se organizator pobrinuo i da nitko ne ode svom domu bez fanaka. Dakle, hrana za dušu i tilo!

[flagallery gid=76]