Prvi susret pjesnika “LIRA NAIVA 2003”

“Pjesnici narodu svome”

lira_2003Sedamnaest pjesnika iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice susrelo se u subotu, 28. lipnja, u Hrvatskom kulturnom centru “Bunjevačko kolo” na svom prvom suretu koji su organizirali Hrvatska čitaonica i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović”. Nakon upoznavanja, pjesnici su govorili o potrebi pisanja na materinjem jeziku, napose na ikavici, o odnosu prema tzv. “naivnoj poeziji” zbog čega su često istisnuti iz časopisa i drugih medija.

U kraćem predahu sudionici ovog susreta posjetili su Tavankut i u župnom domu razgledali stalnu postavku slika izrađenih u tehnici slame.

U drugom dijelu susreta doneseni su zaključci :

– Prvi susret pjesnika pod nazivom “LIRA NAIVA 2003” uz moto “Pjesnici narodu svome”, po ocjeni sudionika, protekao je vrlo uspješno uz zakljuucak da ga je neophodno organizirati ubuduće jednom godišnje. Na prvom susretu pjesnika naglašena je vaznost pisanja na ikavici (najstarijem hrvatskom dijalektu) te poticanje pisanja na standardnom hrvatskom jeziku. Neophodno je otvoriti stalnu rubriku u tjedniku “Hrvatska riječ” i ponuditi suradnju časopisu za književnost, umjetnost i znanost “Klasje naših ravni”. Sudionici prvog susreta pjesnika su se aktivirali u Književnom klubu “MIROLJUB” koji djeluje u sklopu Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović”. Potaknut će održavanje redovitih sastanaka kluba i suradnju s drugim KUD-ovima. Pjesnici će se predstaviti putem javih medija (radio, TV, časopisi koje ima hrvatska zajednica) i ponuditi svoje nastupe u različitim prigodama u svim mjestima gdje žive Hrvati. Posebno je vazno objaviti barem jednu knjigu godišnje u kojoj bi se predstavilo pjesničko stvaranje tijekom godine. Sudionici prvog susreta pjesnika istakli su da žele u svojim mjesnim KUD-ovima potaknuti djecu i mlade na literarnu aktivnost osnivanjem literarnih sekcija.

Ovaj susret nije imao za cilj vrednovati poeziju koju pišu naši pjesnici amateri, već im dati mjesto za susret, za razmjenu emocija i ideja, a da je to tako pokazali su sami sudionici oduševljeni susretom. Neki od njih imaju i objavljenu knjigu, a neki su po prvi put objavili stihove u “Liri naivi 2003”.

Susret je završio pjesničkom večeri na kojoj su se svi pjesnici “uživo” predstavili publici interpretirajući po jednu svoju pjesmu. I recitatori Hrvatske čitaonice govorili su nekoliko pjesama. Jedno od iznenađenja večeri bilo je slušanje glazbljenih stihova tri prisutne pjesnikinje sa trećeg “Festivala bunjevački pisama” preko video bima.

U povodu ovog susreta pjesnika Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović” i Hrvatska čitaonica izdali su knjigu “Lira naiva 2003” – izabrane pjesme koja je te večeri predstavljena publici. Iznenađenje za publiku priredili su pjesnici darujući im po jednu knjigu.

O knjizi su govorili mr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Instituta, i Katarina Celiković, ravnateljica Hrvatske čitaonice.

Prvi susret pjesnika organiziran je uz pomoć Skupštine općine Subotica i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović”.

[flagallery gid=53]