Peti susret pjesnika “LIRA NAIVA 2007”

lira_2007Hrvatska čitaonica i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović” okupili su u živopisnom šokačkom selu, Bačkom Monoštoru u subotu 30. lipnja 2007. godine, na peti susret pučkih pjesnika pedesetak sudionika od Subotice do Zemuna, poštovatelja lijepe riječi, čuvara bogatoga naslijedja predaka. Hrvatski jezik u svim svojim varijantama, od bunjevačke i šokačke ikavice do standardnog hrvatskog jezika, toga dana je, poput petrovske kiše na žednu zemlju, padao na duše onih koji su bili u prigodi slušati pjesnike.

Svake godine, na veliko zadovoljstvo pokretača ove manifestacije, voditeljice Hrvatske čitaonice prof. Katarine Čeliković, susret okuplja sve više sudionika. “Prije pet godina, petnaestak je pjesnika podijelilo međusobno svoje poetske zapise, a danas nas je, Bogu hvala, skoro pedeset. Dogodine ćemo se okupiti u Sonti, sigurna sam da će nas biti jos više. Nema vjerodostojnijega dokaza da se u ovoj lirskoj zemlji krije pravo bogatstvo jezika, običaja, emocija i duhovnosti. Lira naiva po peti put pokazuje zajedništvo ovih ljudi, pokazuje koliku snagu imaju korijeni pušteni u ovu zemlju različitosti, često upitnu i zahtjevnu, ali uvijek voljenu”, zamijetila je između ostaloga, Čelikovićeva u obražanju pjesnicima. Pozdravila je i književnika Petka Vojnića Purčara iz Novoga Sada, gosta ovogodišnje “Lire”.

Obilazak mjesta, razgovor o pjesništvu

U ime domaćina pozdrave sudionicima susreta i gostima uputila je i agilna predsjednica KUDH “Bodrog” Marija Turkalj, a u ime suorganizatora, Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović” pozdravio ih je mons. Andrija Kopilović, ujedno pokrovitelj ove manifestacije. U crkvi sv. Petra i Pavla, uz izlaganje povijesti monoštoračke, nekada bodroske župe, pozdravio je župnik, vlc. Goran Vilov, a potom je na mjesnom groblju odana posta pjesniku Stipi Bešlinu, rođenom 1920. godine, koji je preminuo u 21. godini života, a ipak je iza sebe ostavio stihove koje će generacije pamtiti. U obilasku znamenitosti Bačkog Monoštora sudionici su posjetili “Titovu vilu”, a prije zajedničkoga ručka posjećen je još i internacionalni kamp, dar UNICEF-a mladima Monoštora. Prije središnje priredbe, odnosno velike pjesničke večeri, održana je mala književna radionica, u kojoj je zapazeno izlaganje na temu “Kako danas pisati poeziju” imao gost Petko Vojniž Purčar. On je na kraju pjesnicima dao i dva savjeta: Ako pišete na jeziku koji nema veliku čitalacku publiku, znajte da pored pisanja morate raditi joč jedan posao. Ako ste, primjerice, pjesnik morate biti i liječnik ili paor ili službenik ili inženjer ili profesor. Sve te profesije mogu sufinancirati i po jednoga pjesnika u istoj osobi. Dva posla za jednu plaću – kako bi rekli matematičari. I drugi savjet – nemojte zaboraviti odlaziti povremeno u knjižnice i tražiti nove naslove knjiga i časopise ne biste li doznali što se zbiva u domaćoj ili pak stranoj književnosti. Na hrvatskome jeziku napisana su doista velika djela i nemate se razloga stidjeti svoga materinskoga jezika. Eto dao sam vam i nekoliko primjera iz kojih se vidi da u hrvatskoj književnosti postoje biseri kojih nema niti u najvećoj književnosti svijeta – francuskoj. Bog, pjesnici i kandidati za pjesnike! Svi ste u čarobnoj kugli pjesništva!

Književna večer

Središnja književna večer održana je pred punom dvoranom Doma kulture, a ganuta publika znala je glasnim pljeskom nagraditi pjesnike, od kojih je svaki nakon pročitane pjesme jednom gledatelju darovao knjigu “Lira naiva 2007”.

Ovom susretu nazočila je konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Iva Aranjoš, a na kratko se pridružio i direktor NIU “Hrvatska riječ” Zvonimir Perušić, koji je domaćinu KUDH “Bodrog” i pjesnicima darovao garnituru knjiga u izdanju ove kuće. Ovaj impozantan skup zaslužio je i pažnju dužnosnika i medija naše hrvatske zajednice, što je ovoga puta izostalo bez isprike.