Treći susret pjesnika “LIRA NAIVA 2005”

lira_2005Na poziv Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović” i Hrvatske čitaonice iz Subotice, u subotu 25. lipnja susreli su se po treći pjesnici koji pišu i stvaraju na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Po običaju, program susreta ima i duhovni sadržaj koji se ove godine odvijao u drevnom marijanskom svetištu u Tekijama. U lijepom duhovnom okruženju, a nakon pozdravne pjesme “Čuj nas Majko”, pjesnike je pozdravio upravitelj svetista mons. Stjepan Miler koji je govorio o povijesti crkve, slikama, vitražima, obnavljanju crkve… Rekao je između ostalog i to kako je u Petrovaradinu do 1990. godine bilo oko 4000 katolika a danas ih ima oko 1600, te da su oni ostatak ostataka. Nakon ovog izlaganja ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković se zahvalila na gostoprimstvu i opseznom izlaganju te uručila na dar knjige “Lira naiva 2005”, na čijoj je naslovnici crkva Gospe Snježne na Tekijama pa je tako i g. Miler bio oduševljen ovom lijepom gestom.

U Golubincima su pjesnike dočekali domaćini Ilija Zarković i tajnik drustva “Tomislav” Ivan Radoš te nekoliko članova Društva. Uz hladno osvježenje izmijenjeno je nekoliko riječi pozdrava u prostorijama HKPD “Tomislav” koje se nalazi pri župi svetog Jurja. Nakon razgledanja mjesne crkve priređen je ručak u kavani “Nostalgija”, u srijemskom ambijentu.
Uz glazbu tamburaša pod vodstvom Ilije Zarkovića zapjevali su pjesnici i spojili pjesmom Srijem sa Somborom i Suboticom. Pridružili su se ovom društvu i pjesnik, predsjednik društva Mato Groznica i vlc. Jozo Duspara.

Katarina Čeliković je zatim podijelila svakom sudioniku na dar pet primjeraka zbirke izabranih stihova “Lira naiva 2005.” Nakladnici, a ujedno i organizatori ovog susreta su Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović” i Hrvatska čitaonica iz Subotice. Svaki pjesnik je rekao nešto o sebi, netko je i pročitao svoju pjesmu, a Katarina Čeliković je rekla da ce sve ove pjesme kao i dosad objavljivati u Hrvatskoj riječi, Zvoniku, Subotičkoj Danici, Miroljubu a ponudit ce pjesme duhovnog sadržaja i “Radio Mariji” čije se skoro otvorenje studija očekuje i u Subotici. Kad se dovrši kuća, Zadužbina profesora Bele Gabrića, pjesnici bi se u njoj mogli sastajati jedanput mjesečno, posto je sastanak jedanput godišnje premalo. Sljedeći susret bi se trebao održati negdje u Podunavlju, predlozila je Katarina Čeliković.

U holu osnovne škole “23. oktobar” u 18 sati počela je književna večer. Voditeljica programa Anita je pozdravila organizatore susreta, kao i goste; zamjenika veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Branimira Lončara, predstavnike Mjesne zajednice, Osnovne škole, župnika… Sudionike susreta je pozdravio i Mato Groznica kao i Katarina Čeliković koja je između ostalog pročitala pismo dr. Andrije Kopilovića upućeno svim sudionicima susreta. Knjigu je predstavio književnik iz Subotice Zvonko Sarić, a nakon toga je svaki sudionik pročitao svoju pjesmu i jednom od gostiju poklonio knjigu “Lira naiva 2005.”. Pjesnicima se pridružio i domaći pjesnik pjesnik Stevan Vidović-Brica i pročitao zaista lijepu pjesmu “Bili su nekad salaši stari”. Svoj prvi nastup imale su i mlade članice tek osnovane Literarne sekcije pri Hrvatskoj udruzi kulture “Lajco Budanović” u Maloj Bosni koju vodi Samenka Mandić.

I ovaj je susret završio u odličnom raspoloženju i pokazao koliko emocija gaje pjesnici.

[flagallery gid=54]