Prosjački banket

Zvonko Sarić

Radnja se romana zbiva 2412. godine u urbanom prostoru ukopanog grada koji bi se mogao nazvati: Forum-Subotica, u dva ista lica njegove pojavnosti, u njegovo nadzemlje i podzemlje, gdje obitavaju ljudi na čiji život presudno utječu lideri zarobljeni zavodničkom strategijom umnožavanja iluzija; stanoviti Velja koji predvodi Progresivnu partiju i po potrebi, od vremena na vrijeme, organizira demonstrante, gradonačelnik Attila Kövér i Mrtvac, pročelnik Organizacije, koji se u jednom trenutku popustivši nagovorima pisca knjige, odluči osloboditi snage promjene. Istom, »bakterija-ljudožder je bila spremna za svijet fikcije«, ova u laboratoriji stvorena bakterija, proždire cjelokupno tkivo čovjeka za jedan dan. Je li ova ubilačka prijetnja stvarna, ili hinjena i, najvjerojatnije, motivirana iznudom? A čega drugog do novca! Napose, za čim ovdje posegnuti, kada je sve unaokolo namještaljka? Gdje naći uporišnu točku?

Bio – bibliografija

Zvonko SarićZvonko Sarić (Subotica, 8. ožujka 1963.)  bački hrvatski književnik, izdavač i knjižar iz Vojvodine. Piše pjesme, zbirke kratkih priča, eseje, novelete, a objavio je i jedan roman. Bavi se i vizualnom poezijom i izlaganjem mail arta na više skupnih međunarodnih izložaba. Bio je jevač je i tekstopisac rock-grupe “Sherbet underground”. Osvojio je Dizdarovu nagradu za prvu neobjavljenu zbirku pjesama 1988. godine. U svojim pjesmama ima suvremeni, moderni pjesnički izraz i oblik. Do danas je objavio je četiri knjige pjesama. Djela su mu prevedena na engleski i mađarski. Zamjenik je glavne i odgovorne urednice u subotičkom tjedniku “Hrvatska riječ” i v.d. urednika naklade NIU “Hrvatska riječ” Rođak je pionira zrakoplovstva u Hrvata Ivanu Sariću.

Djela: Operi zube i kreni (poezija), 1989., Ukrotitelji (kratka proza), 1995., Anđeli na oštrici sna (roman), 1997., Želite li da besplatno letite (vizualna poezija, zajedno s Ilijom Bakićem) – 1997., Šinjel do svanuća (poezija), 2001., Hvatač duše (roman), 2003., Neonski zavrtanj (zbirka pjesama), 2004., u nakladi Hrvatske čitaonice Subotica, Prosjački banket (roman), 2007., Svojim djelima je ušao u antologiju poezije nacionalnih manjina u Srbiji Trajnik (prireditelja Riste Vasilevskog), Povjeruj u vlastitu smrt, 2013.